Σχέδιο SOS για χειμώνα δίχως ρωσικό φυσικό αέριο

Εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου – Το «μήνυμα» της Gazprom και τα μέτρα με βάση ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο

Τον δρόμο των άλλων δέκα ευρωπαϊκών χωρών, που προετοιμάζονται ακόμη και για τα πιο ακραία σενάρια σε ενεργειακό επίπεδο όσο η Ρωσία εξακολουθεί να σφυροκοπά την Ουκρανία, ακολουθεί και η Ελλάδα, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τις 21 Ιουλίου.

Με φόντο και το προχθεσινό προειδοποιητικό «μήνυμα» του ρωσικού γίγαντα της Gazprom πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά, η Αθήνα σήμανε συναγερμό.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της, ανάβοντας «φωτιές».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια», του αγωγού, πρόσθεσε ο ρωσικός κολοσσός.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη και δεδομένου ότι η 21η Ιουλίου πλησιάζει, η σύσκεψη που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με κεντρικό μήνυμα «δεν τίθεται ζήτημα ενεργειακής επάρκειας», ακόμη και με βάση το πιο ακραίο σενάριο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

«Αγώνας δρόμου» για τα φορτία LNG

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο «αγώνας δρόμου» για τα φορτία LNG, διότι, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας αλλά και αύξησης της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αρμόδιες πηγές πάντως μεταφέρουν πως η χώρα μας θα προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, καθημερινά είναι σε λειτουργία κάποιες, αλλά δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας. Εφόσον χρειαστεί, αυτό θα ανέβει.

Τα μέτρα

Στα μέτρα που λαμβάνονται το κυριότερο βάρος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, πέφτει στις προμήθειες LΝG και στο λιγνίτη. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς πλήρης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της κατανάλωσηςκάτι που εξασφαλίζεται και με την νέα μονάδα FSU.

Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν