Σδούκου : Αναβάθμιση 21 Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας

Δείτε επίσης

Για την ανάδειξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της χώρας,

σε καταλύτες για την ενεργειακή μετάβαση έκανε λόγο, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με την ίδρυση «Δικτύου Ελληνικών ΑΕΙ για την Αειφορία».

«Τα Πανεπιστήμιά μας, υλοποιώντας πρωτοβουλίες και δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όχι μόνο θα εξοικονομήσουν οικονομικούς πόρους, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ρόλο τους ως κέντρα έρευνας, βιωματικής μάθησης, καινοτομίας, πρωτοπορίας», είπε η κ. Σδούκου,

Κατά την ίδια : «θα υπηρετήσουν ακόμη πιο πιστά την αποστολή τους, δηλαδή όχι μόνο να μεταδίδουν γνώσεις, αλλά να δημιουργούν καινούργια γνώση, να ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα και στην απασχόληση».

Συνεχίζοντας, η γενική γραμματέας, υποστήριξε πως δεδομένου ότι η χώρα μας, διαθέτει ένα κτιριακό δυναμικό τουλάχιστον 300.000 επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων, από τα συνολικά 5 εκατ. περίπου κτίρια ανά την επικράτεια, η υλοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης και στα δημόσια κτίρια είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, λέγοντας :

«Τα κτίρια των δημόσιων φορέων μπορούν να κάνουν τη διαφορά, συμβολίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά μας να πάμε σε ένα νέο, βιώσιμο ενεργειακό τοπίο».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη κ. Σδούκου, μέχρι σήμερα, συνολικά 15 προτάσεις ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων της χώρας έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε ΑΕΙ, Φοιτητικές Εστίες, και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων», δεσμεύοντας πόρους 56,3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 6 προτάσεις Πανεπιστημίων έχουν υποβληθεί, με τη πρόσκληση του Προγράμματος να παραμένει ανοιχτή ως τις 31/5/2021, επισημαίνοντας:

«Υπάρχει έδαφος για όλα τα Ιδρύματα της χώρας, τα οποία διαθέτουν πλούσιο κτιριακό απόθεμα, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις. Θεωρώ βέβαιο ότι όλες οι καλές προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν, αν όχι από το τρέχον, τότε και από το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ».

Επίσης, έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 500 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αγγίζοντας με την αναμενόμενη μόχλευση περίπου το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν σε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ στο Δημόσιο», που περιλαμβάνει την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων δημοσίων φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώνοντας, η κ. Σδούκου τόνισε : «Τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να σημάνουν την απαρχή για ενεργειακά αυτόνομα ΑΕΙ», που αποτελεί και τη σύγχρονη διεθνή τάση, παραθέτοντας ενδεικτικά 6 άξονες, στους οποίους μπορούν να στραφούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια για έρευνα και υλοποίηση σχετικών δράσεων:

Ενεργειακή Αναβάθμιση στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και στα παθητικά στοιχεία των κτιρίων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών επιτήρησης και ελέγχου των ενεργειακών καταναλώσεων.

Αξιοποίηση των εφαρμογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, είτε από ώριμες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά, είτε από καινοτόμες εφαρμογές, όπως τα υβριδικά συστήματα.

Δημιουργία υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούν να αποδίδουν την ενέργεια στο σύστημα on demand.

Προώθηση της ηλεκτροκίνησης από τις υποδομές φόρτισης ως τις καινοτόμες μετατροπές και άλλα πρωτοποριακά συστήματα.

Ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν