Shapps: Μόνιμη λύση το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα διεθνή ταξίδια

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Μεταφορών, Grant Shapps, τo πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμείνει ως μόνιμη λύση για τα διεθνή ταξίδια για το άμεσο μέλλον

Αντίο στα διεθνή ταξίδια για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, καθώς σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Μεταφορών, Grant Shapps, τo πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμείνει ως μόνιμη λύση για τα διεθνή ταξίδια για το άμεσο μέλλον

«Πράγματι, βλέπω ότι αυτό θα γίνει μια μόνιμη, για το άμεσο μέλλον, λύση στα διεθνή ταξίδια, είπε ο κ. Shapps μιλώντας στο ITV News.

Κατά τον ίδιο «Έχω προεδρεύσει σε συναντήσεις με τους ομολόγους μου από άλλες χώρες και είναι ξεκάθαρο ότι ο πλήρης εμβολιασμός θα είναι απαίτηση, ήδη το βλέπουμε εικονικά σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο».

Για να προσθέσει «Εάν δεν έχετε κάνει ακόμα εμβόλιο, παρακαλώ κάντε το, εκτός κι αν δεν μπορείτε για ιατρικούς λόγους, καθώς θα το χρειαστείτε προκειμένου να μπορέσετε να ταξιδέψετε και πάλι στο μέλλον».

Σημειώνεται πως ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα απαιτείται να κάνουν δυο τεστ κορωνοϊού, ένα πριν την αναχώρηση και ένα PCR κατά την άφιξη ή πριν τη δεύτερη ημέρα της άφιξης, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βέβαια, η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική για τα PCR τεστ στα ταξίδια, που όπως επισημαίνει η Βρετανία αξιοποιούνται για να εντοπίζουν εισερχόμενα κρούσματα παραλλαγών από το εξωτερικό.

Στο μεταξύ, παρουσιάζεται ο κίνδυνος μετάταξης στην πορτοκαλί λίστα, των ταξιδιωτών από την Ισπανία και αν στο μεσοδιάστημα απουσίας για διακοπές, η χώρα γίνει κόκκινη, τότε είναι υποχρεωτική η καραντίνα σε ξενοδοχεία που έχε ορίσει η αγγλική κυβέρνηση, με κόστος 1750 λιρών, που καταβάλλεται από τον ταξιδιώτη.

Φυσικά, η μετάταξη της Ισπανίας στην λίστα αυτή, είναι πιθανό να προκαλέσει έξοδο έως και ενός εκατ. Βρετανών τουριστών που κάνουν διακοπές εκεί τώρα.

Μάλιστα, ενόψει των νέων ανακοινώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται σε συζητήσεις επί συζητήσεων, ενώ την ατζέντα μονοπωλεί η δημιουργία μιας νέας, ταξιδιωτικής λίστας, της amber plus blacklist, στην οποία θα μετατάσσονται οι χώρες που κινδυνεύουν να υποβιβαστούν σε “κόκκινες”.

Ωστόσο, η υπό συζήτηση λίστα έχει ξεσηκώσει “θύελλα’” αντιδράσεων, με τους Συντηρητικούς και τους εκπροσώπους της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας να επικρίνουν την κυβέρνηση Johnson για “ανεξήγητα περίπλοκα” σχέδια, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης να εκφράζουν τη δυσφορία τους.

Πλέον, η Ισπανία, όπως όλα δείχνουν, είναι η πρώτη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νέα λίστα, βάσει των σχεδίων, ενέργεια η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό Βρετανών τουριστών που κάνουν, ήδη, τις διακοπές τους στη χώρα, ενώ φόβοι εκφράζονται πως στην ίδια λίστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τέλος, την ίδια στιγμή που οι συζητήσεις για τη νέα λίστα βρίσκονται σε εξέλιξη, μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το YouGov για λογαριασμό των Times, αποκάλυψε ότι το κοινό είναι υπέρ των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών ελευθεριών.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, περίπου το 50% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την απόφαση να επιτραπεί στους ταξιδιώτες, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καραντίνα, από σήμερα, σε σύγκριση με το 37% που ήταν αντίθετοι.

Ίσως σας ενδιαφέρουν