Σκληρά παζάρια για την προστασία της κύριας κατοικίας

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν Κυβέρνηση και Θεσμοί συνεχίζουν να ψάχνουν τη «χρυσή τομή»

Συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τον νέο Πτωχευτικό, το πρόγραμμα γέφυρα και κατ΄ επέκταση την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την ώρα δεν έχουν φέρει συμφωνία, καθώς ναι μεν υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία, αλλά και αρκετά που παραμένουν ακόμη μετέωρα και συνεχίζουν να συζητιούνται.

Με δεδομένο ότι από 1η Αυγούστου, λήγει το καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας, η κυβέρνηση καίγεται να κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες.

Αυτό που συμφωνήθηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των θεσμών είναι πως όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενταχθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης, θα «καθαρίζουν πλήρως» τρία χρόνια μετά την υπαγωγή τους και σε αυτή την τριετία θα πληρώνουν με βάση το εισόδημα τους και την περιουσία που τους έχει απομείνει.

Επίσης φαίνεται ότι υπάρχει μια πρώτη συμφωνία για την μορφή που θα έχουν τα δύο νομοσχέδια που θα ρυθμίσουν το ζήτημα και τα οποία όταν ετοιμαστούν θα τεθούν προς έγκριση στους θεσμούς ώστε να δοθούν εντός του μήνα για διαβούλευση και στην συνέχεια ως το τέλος Αυγούστου να σταλούν στη Βουλή για να ψηφιστούν.

Οι διαφορές

Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα θέλω της κυβέρνησης και τα θέλω των θεσμών παραμένει ο αριθμός των δικαιούχων. Η ελληνική πλευρά θέλει να εντάξει στο πρόγραμμα της μηνιαίας κρατικής επιδότησης το σύνολο των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οι οποίοι υπολογίζονται σε 340.000, κάτι που όχι μόνο δεν το συζητούν οι θεσμοί, αλλά θέλουν και την θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα οι αξιωματούχοι που συζητούν με το υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν υπερβολικά υψηλά τα προτεινόμενα ποσοστά επιδότησης στους μη ενήμερους και καταγγελμένους δανειολήπτες.

Σε ότι αφορά τον νέο φορέα αξιοποίησης των ακινήτων που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, οι θεσμοί είναι κάθετοι στο ότι θα πρέπει να διέπετε από αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα πρέπει να αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Τέλος το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας (και τα «πράσινα»), αλλά οι θεσμοί πιέζουν για μικρότερη επιδότηση, κυρίως στα «πορτοκαλί» και στα «κόκκινα» δάνεια.

Ίσως σας ενδιαφέρουν