Σκρέκας: Ο EuroAsia Interconnector θωρακίζει τα δίκτυα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Για τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, από την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης.

«Ο EuroAsia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ», δήλωσε Σκρέκας, στον χαιρετισμό του.

Για να συμπληρώσει πως «Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας».

Πιο αναλυτικά, η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στη Λευκωσία, μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και Yuval Steinitz, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά από την Αθήνα.

Παράλληλα, το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτοχρόνως, το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2012, προσφέρει στην Ευρώπη μία αξιόπιστη εναλλακτική οδό μεταφοράς ενέργειας, επεκτείνοντας την αγορά ενέργειας πέραν των συνόρων της.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής με σκοπό να εδραιωθεί ως ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα διασύνδεσης. Ως η πρώτη ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο ηπείρους.

Τα ηλεκτρικά δίκτυα των Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (μέσω Κρήτης) θα διασυνδεθούν με υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) δυναμικότητας2000 MW. Σε κάθε τερματικό σταθμό θα εγκατασταθούν σταθμοί μετατροπής(VSC) για την μετατροπή του ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο.

Λόγω της πολυπλοκότητας του έργου που προκύπτει από το μεγάλο θαλάσσιο βάθος και τις μακρινές αποστάσεις θα εφαρμοστούν οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες σε ότι αφορά τα καλώδια, τις καλωδιώσεις και τις ηλεκτρικές υποδομές.

Παρόλο που η περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και πληθυσμών, είναι ένας χώρος σύγκλισης. Ο ενεργειακός τομέας σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή έχει υψηλό βαθμό αλληλεξάρτησης τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο.

Είναι συνεπώς αδιανόητο για την Κύπρο να παραμείνει ηλεκτρικά απομονωμένη από το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας, όπως επίσης και το Ισραήλ και η Κρήτη.

Η οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτει δεσμευτικό στόχο το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020 και για το λόγο αυτό κάθε χώρα μέλος πρέπει να υιοθετήσει σχέδια δράσης για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μερικούς από τους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση της ιδέας της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia.Οι Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις έχουν αναγνωριστεί ως βασικά εργαλεία για τηνΕυρω-Μεσογειακήπεριφερειακή συνεργασία και ευημερία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν