Στα μέσα Απριλίου οι φορολογικές δηλώσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόφλησης σε 8 μηνιαίες δόσεις – Απαλλάσσονται τα ανείσπρακτα ενοίκια – Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα

Ανοίγει μέσα Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έτους 2020, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σύστημα μπορεί να ανοίξει για όποιον επιθυμεί να υποβάλει τη δήλωσή του, αλλά ουδείς γνωρίζει το πότε θα κλείσει.

Ουδείς, δηλαδή, αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η περσινή διαδικασία με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις 8 μηνιαίες δόσεις. Θα εξαρτηθεί, πρώτον, από την αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος, δεύτερον, από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου, και, τρίτον, από την απόφαση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι μοναδικές δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν με σχετική ευκολία είναι αυτές των συνταξιούχων, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης. Ωστόσο, ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα αφορά τους νέους ηλικίας 18 χρόνων που υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν έχουν ΑΦΜ (εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία). Από τη Φορολογική Διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω του aadelive.

Δηλαδή, θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους το χρειάζονται προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους ή να προχωρήσουν τη μεταβίβαση ακινήτου στο όνομά τους. Σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος γονιός επιθυμεί να μεταβιβάσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα ακίνητο και δεν έχει ΑΦΜ, θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν.

Σε κάθε περίπτωση, το ηλεκτρονικό σύστημα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τις δηλώσεις των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων από τα μέσα Απριλίου, και θα εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Απαλλάσσονται τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ίσως σας ενδιαφέρουν