Σύνδεσμος Καινοτόμων Εφαρμογών: Στόχος η προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος

Δείτε επίσης

Στο βασικό συστατικό στοιχείο της προσπάθειάς, που είναι η ανάπτυξη των συνεργασιών με όλους τους φορείς, που έχουν ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, εστίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) Γιώργος Μαρκατάτος, στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα σχέδια, τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου και οι στόχοι του Συνδέσμου.

Ειδικότερα, σε μία περίοδο όπου, αφενός, η Ελλάδα επιδιώκει την ταχεία ανάκαμψή της και, αφετέρου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία είναι πιο σημαντικές από ποτέ, ο ΣΕΚΕΕ προσανατολίζεται στην περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος και στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε τα μέλη του και οι καινοτόμες ελληνικές εταιρείες να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας.

«Μόνο μέσω των συνεργασιών θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», τόνισε ο κ. Μαρκατάτος, αναφερόμενος στα δρώμενα για την επόμενη διετία (2021-2022).

Το σχέδιο ανάπτυξης των καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων έχει αρχίσει να υλοποιείται. Ήδη, ο ΣΕΚΕΕ έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς, όπως το Elevate Greece, το Enterprise Europe Network και το Hellenic Innovation Network.

Επιδίωξη του Συνδέσμου είναι να υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες με φορείς από την εγχώρια ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και με συνδέσμους καινοτομίας από το εξωτερικό.

Μέσα στην επόμενη διετία ο ΣΕΚΕΕ σχεδιάζει να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα του Συνδέσμου και να αυξήσει τον αριθμό των μελών του με εταιρείες που παρέχουν καινοτόμες λύσεις για πολυάριθμους κλάδους, όπως είναι η ναυτιλία, τα logistics, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι παραγωγικές βιομηχανίες, ο αγροδιατροφικός κλάδος, η υγεία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι έξυπνες πόλεις, το IoT και οι τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ξεκινά να παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες προς τα μέλη του, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Παρεμβάσεις και υποστήριξη στη σχεδίαση πολιτικών για το επιχειρείν και την τεχνολογία στην Ελλάδα.

Υποστήριξη για συμμετοχή στις μεγαλύτερες εκθέσεις διεθνώς, όπως είναι το MWC και το 4YFN στη Βαρκελώνη, σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις σε συνεργασία με το Enterprise Greece, αλλά και σε επιχειρηματικές αποστολές σε άλλες χώρες, με τη συνεργασία των αντίστοιχων συνδέσμων καινοτομίας.

Υπηρεσίες δικτύωσης με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, μέσω του Enterprise Europe Network και του Hellenic Innovation Network.

Αναζήτηση συνεργασιών με εισαγωγή στη βάση δεδομένων προϊόντων και υπηρεσιών της Europa.

Εκπαίδευση πάνω σε νέες τεχνολογίες που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Εύρεση χρηματοδότησης για επιχειρησιακά σχέδια μέσω τραπεζικών φορέων και ανάδειξη των λύσεων και του ελληνικού 5G οικοσυστήματος.

Διάχυση ελληνικών εφαρμογών στο εξωτερικό και διασύνδεση του ελληνικού δικτύου μεταπώλησης λογισμικού στην Ελλάδα με πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν συνεργάτες.

Επίσης, ο ΣΕΚΕΕ προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης για ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του, συμβουλευτική πάνω σε θέματα εξωστρέφειας, διεθνοποίησης, ευρωπαϊκής νομοθεσίας κ.ά., καθώς και υποβοήθηση για συμμετοχή σε κοινοπραξίες που ασχολούνται με ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Επιπλέον προκαθορισμένες εκδηλώσεις και συναντήσεις. Οργάνωση ή συν-διοργάνωση Διαγωνισμών Καινοτομίας για τη συμμετοχή των μελών.

Παράλληλα, στο άμεσο μέλλον ο ΣΕΚΕΕ προτίθεται να προχωρήσει και σε νέες δράσεις, προκειμένου να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία που έχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών η έλευση των δικτύων 5G.

Ταυτοχρόνως, έχει ξεκινήσει επαφές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις με τους φορείς της Πολιτείας (υπουργεία, περιφέρειες, ρυθμιστικές αρχές κ.ά.), προκειμένου να συνεισφέρει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη οργάνωση των δράσεων του ΣΕΚΕΕ έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας για τομείς όπως είναι η καινοτομία και το 5G, η ναυτιλία, η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και η επιχειρησιακή ανάπτυξη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν