Σύνταξη με 35ετία για 25.000 ασφαλισμένους

Αναλυτικός οδηγός και παραδείγματα για τη συνάρτηση χρόνων εργασίας και ορίων ηλικίας

Ο δρόμος για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη ανοίγει με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, με μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων να ισχύουν σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση υπολογίζουν πως οι θετικές αυτές ρυθμίσεις αφορούν περίπου 25.000 άτομα.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς το όριο ηλικίας για την έξοδο στη σύνταξη είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Να σημειωθεί, επίσης, πως όσοι ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να «κλειδώσουν» δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2021, ακολουθούν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας και η σύνταξη καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 αλλά με 40 χρόνια δουλειάς. 

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τη συνταξιοδότηση με 35ετία, αλλά και για τις δυνατότητες εξόδου με 37 έτη. Ειδικότερα, στο δημόσιο τομέα προβλέπονται τα εξής: 

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

 - Οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν τα 58 έτη και τη 35ετία το 2015, μπορούν άμεσα να αποχωρήσουν. 

– Σε περίπτωση που η 35ετία αλλά και το 58ο έτος συμπληρώθηκαν το 2016, η έξοδος στη σύνταξη μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας.

– Σε περίπτωση που τα 58 έτη και η 35ετία συμπληρώθηκαν το 2017, τότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν έχοντας ήδη συμπληρώσει το 59ο έτος και 6 μήνες.

– Εφόσον η 35ετία και τα 58 έτη συμπληρώθηκαν το 2018, τότε οι ασφαλισμένοι ανοίγουν την πόρτα εξόδου στο 60ό έτος της ηλικίας.

– Σε περίπτωση που η 35ετία και τα 58 έτη συμπληρώθηκαν εντός του 2019, τότε οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών. 

– Αν η 35ετία και τα 58 έτη συμπληρώθηκαν το 2020, τότε οι ασφαλισμένοι αποχωρούν σε ηλικία 61 ετών.

– Τέλος, αν η 35ετία και τα 58 έτη συμπληρώθηκαν το 2021, οι ασφαλισμένοι αποχωρούν σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών.

Την ίδια στιγμή, για μισθωτούς του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπονται τα εξής: Σε ασφαλισμένους (τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ, ΕΤΑΑ) που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα έως το 2012 –με συμπληρωμένες ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τις 10.500 ημέρες ασφάλισης ή 35 έτη– η δυνατότητα εξόδου μέχρι τέλος του 2021 δινόταν αν έχει συμπληρωθεί το αντίστοιχο όριο. Το όριο αυτό, ανάλογα με την περίπτωση, φτάνει μέχρι τα 61 και 6 μήνες.

Ειδικό πλαίσιο υπάρχει για την έξοδο με 37ετία. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο εφόσον έχουν συμπληρώσει 25ετία έως την 31η Δεκεμβρίου 2010, έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. 

Στη συνέχεια όμως, μία σειρά ρυθμίσεων –που ισχύουν στο Δημόσιο– προβλέπουν πως θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί και το αντίστοιχο όριο. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Αν η 37ετία συμπληρώθηκε το 2016, τότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών. 

– Αν η 37ετία συμπληρώθηκε το 2017, τότε η έξοδος γίνεται σε ηλικία 57 ετών και 8 μηνών. 

– Αν η 37ετία συμπληρώθηκε το 2018, τότε σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών. 

– Αν η 37ετία συμπληρώθηκε το 2019, τότε οι ασφαλισμένοι αποχωρούν σε ηλικία 59 ετών και 5 μηνών. 

– Αν η 37ετία συμπληρώθηκε το 2020, τότε η έξοδος από την αγορά εργασίας γίνεται σε ηλικία 60 ετών και 3 μηνών. 

– Αν η 37ετία συμπληρώθηκε πέρσι, η σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 61 ετών και 2 μηνών. 

Κόψτε… δρόμο με την εξαγορά πλασματικών

Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων μπορούν να αξιοποιήσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζουν, είναι τα ακόλουθα:

Κομβικό σημείο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μητέρες –υπό προϋποθέσεις– μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως 9 χρόνια νωρίτερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6,5 χρόνια ταχύτερα. 

Το μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των πλασματικών χρόνων προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή του αιτήματος. Παρέχεται, δε, έκπτωση 2% για κάθε αναγνωριζόμενο έτος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού ποσού εξαγοράς.

Όσον αφορά τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα πλασματικού χρόνου καταβάλλουν την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

– Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις οικείες Δ/νσεις Εκπαίδευσης το συγκεκριμένο διάστημα, θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στις 31 Αυγούστου.

– Ακόμα και όσοι χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξη. Ειδικότερα, στη συντριπτική πλειοψηφία των Ταμείων το όριο της οφειλής έχει μπει στα 20.000 ευρώ. Επομένως, οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να πάρουν σύνταξη, και η οφειλή να εξοφλείται τμηματικά με παρακράτηση δόσης από τη μηνιαία σύνταξη. Προσοχή: ειδικό πλαίσιο ισχύει για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον τέως ΟΓΑ, με το όριο της οφειλής να έχει μπει στα 6.000 ευρώ.

Πάντως, ακόμα και όσοι χρωστάνε μεγαλύτερα ποσά μπορούν να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση. Αναγκαία, ωστόσο, προϋπόθεση είναι να εξοφλήσουν το ποσό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ στον τ. ΟΓΑ), και στη συνέχεια να πάρουν σύνταξη καταβάλλοντας σταδιακά τα χρήματα που απομένουν.

Τέλος, να σημειωθεί πως παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίων δόσεων, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την ενοποίηση των ΚΑΔ οι πολίτες θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη Φορολογική Διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν