Σύνταξη με ένα «κλικ» – Το χρονοδιάγραμμα για τις εκκρεμείς αιτήσεις

Με το νέο μέτρο, οι αποφάσεις συνταξιοδότησης θα βγαίνουν ψηφιακά χωρίς να απαιτείται πολύμηνη επεξεργασία στις υπηρεσίες των ταμείων

Με την επέκταση του θεσμού της «ψηφιακής σύνταξης» το υπουργείο Εργασίας θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Με το νέο μέτρο- που εφαρμόζεται σταδιακά- οι αποφάσεις συνταξιοδότησης θα βγαίνουν ψηφιακά χωρίς να απαιτείται πολύμηνη επεξεργασία στις υπηρεσίες των ταμείων και χωρίς να χάνουν χρόνο οι πολίτες με την προσκόμιση σειράς δικαιολογητικών.

Ειδικότερα το μέτρο εφαρμόζεται ήδη για δυο κατηγορίες : Α) Συντάξεις αγροτών πρ. ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και Β) μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου. Η διαδικασία για αυτές τις νέες συντάξεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, από το στάδιο της αίτησης έως την κοινοποίηση στον δικαιούχο.

Με βάση το σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο εντάσσονται στην πιλοτική λειτουργία οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος των υγειονομικών. Οι δυο αυτές κατηγορίες μπαίνουν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία τον Μάρτιο του 2021. Έως τον Απρίλιο του 2021 μπαίνουν σε πιλοτική λειτουργία οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης γήρατος : των μισθωτών ΙΚΑ, του δημοσίου και των μηχανικών.

Τέλος ακολουθούν οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων που μπαίνουν σε πιλοτική λειτουργία τον Ιούλιο του 2021 και σε γενικευμένη εφαρμογή μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων ανέρχονται σε 117.876 και των επικουρικών σε 57.101. Υπενθυμίζεται πως ληξιπρόθεσμες είναι οι αιτήσεις που εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες, δηλαδή πάνω από 3 μήνες.

Καθαρή εικόνα για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση της σχετικής εκκαθάρισης καθώς αρκετοί δικαιούχοι έχουν υποβάλει δύο αιτήσεις (ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά) λόγω και της κατάστασης που επικράτησε τους μήνες της πανδημίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν