Θετική ατζέντα για συνταξιούχους και εργαζόμενους

Κυβερνητική «βεντάλια» για εισοδήματα, στέγη, εισφορές

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πακέτο νέων μέτρων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και στους νέους ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οι ρυθμίσεις θα τρέξουν σε δόσεις προκειμένου να μην τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ το φθινόπωρο θα εξεταστεί η δυνατότητα και για πρόσθετα μέτρα στήριξης, ανάλογα, βέβαια, και με τα οικονομικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση έκλεισε τα σενάρια για καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος Πάσχα, καθώς σε αυτή τη χρονική συγκυρία προκρίνεται ένα διαφορετικά μείγμα μέτρων με βάση και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα υλοποιηθεί», σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το Μαξίμου εστιάζουν σε 5 στοχευμένες κινήσεις, που θα τρέξουν μέσα στην άνοιξη:

Αύξηση του κατώτατου μισθού. Το τελικό ποσό θα κλειδώσει τη νέα εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και οι αυξήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 830 ευρώ), και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω αυτή η αύξηση μία σειρά από επιδόματα και τις τριετίες. Υπενθυμίζεται εδώ πως στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην τετραετία ο κατώτατος μισθός –που λαμβάνουν περίπου 580.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα– να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.

Συντάξεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στο λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τραπεζών, δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση. Ωστόσο, τώρα θα δουν τις αναθεωρημένες συντάξεις τους να πιστώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στεγαστικά προγράμματα. Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.ΟΟΟ νέους, και άμεσα ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «ανακαινίζω – ενοικιάζω». Με το νέο πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κλειστά θα επιδοτούνται –εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις– για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Να σημειωθεί ακόμα πως πρόσφατα ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ και για συγκατοίκηση από τα 2.000 στα 2.500 ευρώ και η κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών όπου θα στεγαστούν σχεδόν 10.000 σπουδαστές. Παράλληλα, εξετάζονται και πρόσθετες παρεμβάσεις –πέραν αυτών που ήδη έχουν γίνει– και για το ζήτημα του Airbnb.

Επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές. Μέσα στο μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή επιδόματος μητρότητας για εννέα μήνες σε μη μισθωτές ασφαλισμένες που έχουν αποκτήσει παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά. Το επίδομα είναι ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει πως το μέτρο θα έχει αναδρομική εφαρμογή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Δημογραφικό. Τα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα γίνουν τον Μάιο και έχει πέντε βασικούς άξονες: στήριξη της οικογένειας (οικονομική στήριξη, ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών κ.ά.), ενίσχυση εργατικού δυναμικού (π.χ. ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, ενθάρρυνση της απασχόλησης για όσους είναι άνω των 55 ετών κ.ά.), διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού (π.χ. προώθηση ενεργού γήρανσης), βελτίωση της ποιότητας ζωής (στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες), προώθηση της ανάπτυξης κ.ά.

Από την κυβέρνηση έμφαση δίνεται και στην αντιμετώπιση του brain drain. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση, πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 350.000 από τους 600.000 Έλληνες και Ελληνίδες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021, και ανέφερε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Αυτό είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως ήδη αναφέρθηκε, στα σκαριά είναι και νέα μέτρα στήριξης, που θα υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Για παράδειγμα, το 2025 έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με το ψαλίδι να φτάνει τη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Μάλιστα, με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα ακολουθήσει το 2027 μία ακόμα περικοπή των εισφορών, που επίσης θα είναι μισή ποσοστιαία μονάδα. Στην «εξίσωση» βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξουν η ανάπτυξη που θα καταγράφει τα επόμενα χρόνια, η πορεία των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και η μείωση της ανεργίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των εισφορών αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση των εσόδων για τον ΕΦΚΑ.

Βέβαια, τμήμα αυτού του ποσού ανακτάται σε δεύτερο χρόνο μέσω της αύξησης της απασχόλησης –που οδηγεί σε αύξηση των εσόδων από εισφορές–, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν μπορούν να αγνοηθούν οι επιπτώσεις του μέτρου στα οικονομικά των Ταμείων.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τα προηγούμενα χρόνια κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο που οδήγησε στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και εκτιμάται πως είχε θετικό αντίκτυπο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν