Το ελληνικό μοντέλο «μπούσουλας» της Κομισιόν για τις παρεμβάσεις στο ρεύμα

Στις 14 Σεπτεμβρίου τα αποκαλυπτήρια για τις προτάσεις της Κομισιόν – «Ναι» σε πλαφόν μετά από μήνες μίας βαθιάς ενεργειακής κρίσης, που ακόμη δεν έχει κορυφωθεί

Σε ακριβώς 12 ημέρες η Κομισιόν θα ανοίξει τα χαρτιά της, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της όσον αφορά το σχέδιό της για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, που «τρέχουν» σε ράλι μέρα με τη μέρα, στη «σκιά» μίας βαθιάς και συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, η κορύφωση της οποίας δεν έχει ακόμη… έρθει.

Χθες, έγινε γνωστό πως στις 14 Σεπτεμβρίου η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει τις προτάσεις της ΕΕ για πλαφόν στη τιμή του ρεύματος, προκαλώντας ηχηρή έκπληξη, δεδομένης της στάσης της Κομισιόν μέχρι σήμερα.

Διαμορφώνοντας μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην «τέλεια καταιγίδα», η Κομισιόν χρησιμοποιεί ως «μπούσουλα» το ελληνικό μοντέλο, το ιβηρικό και την ελληνική πρόταση.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το ελληνικό μοντέλο

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, η Ε.Ε. ως μέτρο άμεσης παρέμβασης εξετάζει το ελληνικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί, ενώ τη διαφορά από την οριακή τιμή που προσδιορίζει κάθε φορά το ακριβό φυσικό αέριο την εισπράττει το κράτος και την κατευθύνει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στις επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος.

«Μια παρέμβαση θα εισαγάγει όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (σ.σ. λιγνίτης, ΑΠΕ κ.λπ.) από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», αναφέρει το έγγραφο. Στόχος της παρέμβασης, προσθέτει το έγγραφο, είναι να διαχωριστούν οι εμπορικές αποδόσεις της εν λόγω ηλεκτροπαραγωγής από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτιναχθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου. Το όριο στην τιμή σε συγκεκριμένες τεχνολογίες θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικούς πόρους για τα κράτη, που στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις θεσπίζοντας μέτρα για τον περιορισμό των λιανικών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

Το σημείωμα, σύμφωνα με το Reuters, «παρουσιάζει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του αντίκτυπου των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές».

Το ιβηρικό

Προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Η διαφορά με την τιμή εισαγωγής καλύπτεται από ειδικό τέλος που έχει επιβληθεί στους καταναλωτές. Το κόστος αποζημίωσης της διαφοράς πλαφόν και τιμής εισαγωγής προβληματίζει τόσο την Ε.Ε. όσο και πολλά κράτη-μέλη. Και τα δύο μοντέλα πάντως μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να παράγουν αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα, γι’ αυτό και εξετάζονται με θέρμη από την Επιτροπή.

Η ελληνική πρόταση

Προβλέπει τη δημιουργία δύο επιμέρους αγορών ηλεκτρισμού, μία για την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, άνθρακα, λιγνίτη) και μία από ΑΠΕ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά κ.λπ., με την ενέργεια να τιμολογείται στη μεσοσταθμική τιμή που θα προκύπτει και όχι στην ακριβότερη που ισχύει σήμερα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν