Το κόστος της ζωής στη Ρωσία αυξάνεται και οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα

Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες αλλά τελικά οι κυρώσεις της Δύσης έκοψαν τα πόδια της Ρωσίας, αφού το κόστος της ζωής αυξήθηκε κατά 14.5% για πρώτη φορά μετά το 2015

Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες αλλά τελικά οι κυρώσεις της Δύσης έκοψαν τα πόδια της Ρωσίας, αφού το κόστος της ζωής αυξήθηκε κατά 14.5% για πρώτη φορά μετά το 2015.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή της ζάχαρης που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση φαγητών ή την κατασκευή λικέρ αυξήθηκε κατά 37.1% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ τα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι και το χαρτί τουαλέτας χτύπησαν αύξηση έως και 40%, 4% και 3% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στη χώρα, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του ρουβλιού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.

Συγκεκριμένα μόνο φέτος το εθνικό νόμισμα έπεσε κατά 22%. «Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι ο εισαγόμενος πληθωρισμός», εξηγεί στο BBC ο Στέφεν Ίνες από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων SPI Asset Management.» «Οτιδήποτε εισάγει η Ρωσία είναι ακριβότερο λόγω του ολοένα και πιο αδύναμου ρουβλιού», προσθέτει ο ίδιος. Λόγω της αποκοπής πολλών ρωσικών τραπεζών από τις οικονομικές αγορές της Δύσης και τον τερματισμό των συνδιαλλαγών τους με την κεντρική τράπεζα, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας εξαιτίας των κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, η ρωσική κεντρική τράπεζα διπλασίασε τα επιτόκια της στο 20% τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του ρουβλιού. Ωστόσο η αποχώρηση μεγάλων ξένων εταιρειών από τα εδάφη της, όπως για παράδειγμα η Nestle, ενέτεινε τον πανικό των Ρώσων, που βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει να παίζουν ξύλο για ένα σακουλάκι ζάχαρη.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Στην αντεπίθεση ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πουλάει το ρωσικό φυσικό αέριο στις «μη φιλικές χώρες» σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ, επιχειρώντας να στηρίξει το εθνικό νόμισμα. Και η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση του εκτίναξε για λίγο το ρούβλι σε υψηλό τριών εβδομάδων, πάνω από τα 95 έναντι του δολαρίου, και, παρά τις απώλειες ορισμένων κερδών, παρέμεινε αρκετά κάτω από τα 100 μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

«Εκ πρώτης όψεως η ανακοίνωση αυτή φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια να στηριχθεί το ρούβλι, υποχρεώνοντας τους αγοραστές φυσικού αερίου να αγοράσουν το νόμισμα που προηγουμένως βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση προκειμένου να πληρώσουν», σχολιάζει σχετικά ο Βίνσιους Ρομάνο, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy. Παρά τα προσπάθειες του Ρώσου προέδρου πάντως αρκετοί είναι οι Ρώσοι που φοβούνται για τα μελλούμενα, από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδείχτηκε ο περίπατος που πίστευε η Μόσχα και εγκαταλείπουν τη χώρα τους με όποιον τρόπο μπορούν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Όπως δηλώνουν οι Αρτούρ και Βσεβολόντ στον Guardian «διαβάσαμε τα σημάδια και αποφασίσαμε να φύγουμε».

Η ατμόσφαιρα του φόβου στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο. Δεν υπάρχει κάποιο νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή αλλά η στρατιωτική κινητικότητα είναι έντονη», λένε οι ίδιοι φέρνοντας ως παράδειγμα την άμεση σύλληψη φίλου τους, ο οποίος τόλμησε να υπογράψει μια διαδικτυακή έκκληση για το τέλος του πολέμου. Τα υπάρχοντα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι εκατοντάδες Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με βασικούς προορισμούς την Τουρκία, τη Φιλανδία, το Κιργιστάν και τη Γεωργία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν