Υψηλότερη σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν φέτος

Όλα τα μέτρα που οδηγούν σε αύξηση εισοδήματος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που είτε τρέχουν ήδη είτε θα τρέξουν το προσεχές διάστημα, οδηγούν σε αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σε δόσεις μέσα στη χρονιά, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρχει μία πιο αναλυτική εικόνα για το ύψος της αύξησης που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2025.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στο πεδίο των συντάξεων είναι οι ακόλουθες:

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Αυξημένη σύνταξη από 7 έως 70 ευρώ – ανάλογα με την περίπτωση– για όσους αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας μέσα στο 2024 (σε σχέση με όσους συνταξιοδοτήθηκαν πέρσι). Ειδικότερα, οι συντελεστές της τιμαριθμοποίησης των αποδοχών καθορίζονται κάθε χρόνο με βάση τη μεταβολή του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Εν προκειμένω, η τιμαριθμοποίηση των αποδοχών από το 2002 έως το 2023 γίνεται και με βάση τον πληθωρισμό και της περσινής χρονιάς, που υπολογίζεται σε 3,6%. Και επομένως, όσοι αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν φέτος, θα εξασφαλίσουν ένα ελαφρώς υψηλότερο εισόδημα.

Καταβολή αναδρομικών. Κερδισμένοι σε πρώτη φάση θα βγουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, ενώ ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός σταδιακά θα αυξηθεί κατά 70.000 άτομα. Στους τυχερούς είναι, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση. Με βάση τις εκτιμήσεις, η αύξηση θα είναι από 100 έως 650 ευρώ το μήνα. Κερδισμένοι βγαίνουν και όσοι έχουν ΠαράλληληΑασφάλιση, που αναμένεται να λάβουν αναδρομικά από 40 έως 600 ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί πως η ρύθμιση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων:

Πρώτον, όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης από τις 13 Μαΐου 2016 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Δεύτερον, όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης έως τις 12 Μαΐου 2016, και οι οποίοι θα πάρουν αύξηση υπό την προϋπόθεση ότι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε βγει από τον πρώτο επανυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Το ποσό των αναδρομικών, όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται από τη σύνταξη και από τα έτη ασφάλισης. Οι πιο κερδισμένοι είναι όσοι έχουν περισσότερα από 30 χρόνια δουλειάς, καθώς με το νόμο Βρούτση ενισχύθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για συγκεκριμένες ομάδες (υπάρχει μία αύξηση κατά μέσο όρο 50 ευρώ).

«Ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Όπως έχει ήδη γράψει η «Βραδυνή της Κυριακής» έρχεται «κόφτης» στην Εισφορά, για να διασφαλιστεί πως μετά την ετήσια αύξηση το τελικό ποσό που θα παίρνει ο συνταξιούχος δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που έπαιρνε την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να περιοριστεί η μείωση του ποσού της σύνταξης μετά την επιβολή της Εισφοράς, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ουσιαστικά, αυτό που είναι στο τραπέζι είναι μία μικρότερη περικοπή στις συντάξεις, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην άνοιξη. Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης παρακρατείται μηνιαία και ξεκινά από το 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ και κλιμακώνεται μέχρι το 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω

Κατάργηση του πέναλτι στις συντάξεις και αντικατάστασή του με έναν νέο πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. Το μέτρο μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, και ήδη στην ειδική πλατφόρμα έχουν υποβάλει την σχετική αίτηση περισσότερα από 42.000 άτομα, αριθμός που βαίνει αυξανόμενος. Υπενθυμίζεται πως με το νέο σύστημα οι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης και λοιπών παροχών, και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης και παροχών, και σε περίπτωση υπαγωγής και στην Επικουρική Ασφάλιση, ύψους 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης. Να σημειωθεί πως οι βασικές ομάδες που εξαιρούνται της παρακράτησης – καταβολής πόρου είναι: συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα κ.ά. Στις εξαιρέσεις υποχρέωσης καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ προστίθενται oι συνταξιούχοι του τ. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ. Αλλά και οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών (σύμφωνα με συγκεκριμένα άρθρα των νόμων 4509/2017 και 4957/2022).

Όρια ηλικίας

Δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση μέσα στην επόμενη τριετία, διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Εργασίας, και έτσι μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων παραμένουν σε ισχύ. Επομένως, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν χωρίς πίεση να αποφασίσουν πότε θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου και να λάβουν υπόψη μία σειρά από παραμέτρους, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερο εισόδημα. Να σημειωθεί ότι ισχύουν ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα, και έτσι η έξοδος με πλήρη σύνταξη θα γίνεται στα 67 ή εναλλακτικά στο 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων για μειωμένη σύνταξη στα 62.

Από κει και πέρα, παραμένουν σε ισχύ μία σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα με ειδικό καθεστώς στο παρελθόν, όπως οι μητέρες ανηλίκων που κλείδωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 (και οι άνδρες με ανήλικα στο Δημόσιο), όσοι είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 35ετία και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν