Αφγανιστάν: «Πονοκέφαλος» για την Αθήνα οι δεσμοί που αναπτύσσει η Τουρκία με τους Ταλιμπάν

Κομβικός ο ρόλος της Άγκυρας

Η Τουρκία θα είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που θα κρατήσει ανοιχτή την πρεσβεία της στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Με σκεπτικισμό και προβληματισμό μελετούν στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και διαπιστώνουν την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της «Βραδυνής της Κυριακής», στην Καμπούλ θα παραμείνουν τρεις πρεσβείες. Της Ρωσίας, της Κίνας, και της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η θέση της Άγκυρας αναβαθμίζεται, αφού εκ των πραγμάτων θα εκπροσωπεί και τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Κάτι που αιτιολογεί τις θετικές αναφορές για το ρόλο της Τουρκίας, μέσω αναρτήσεών τους, από τον Αμερικανό Υπ.Εξ. Μπλίνκεν και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ.

Πλέον, με αναβαθμισμένη θέση η Τουρκία θα έχει άλλη διαπραγματευτική ισχύ με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των προσφύγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών.

Οι ίδιοι διπλωμάτες εξέφραζαν φόβους ότι εάν ισχυροποιηθεί η Άγκυρα το κόστος θα πληρωθεί από τις χώρες που θα κληθούν να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις της, ή μέρος αυτών.

Με λίγα λόγια, οι φόβοι τους αφορούσαν τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, και κυρίως την στάση των κοινών μας συμμάχων έναντι της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ρίξει γέφυρες με το καθεστώς των Ταλιμπάν, και στο Υπ.Εξ. εκτιμούν ότι θα δυσκολευτεί μεν, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα τα καταφέρει στο τέλος, αξιοποιώντας το Ισλάμ, αλλά και την πρόθεση της Τουρκίας για βοήθεια. Οι Ταλιμπάν έτσι κι αλλιώς, κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους, γιατί «δεν είναι δυνατόν να είναι για πάντα απέναντι σε όλους».

Ήδη ζήτησαν από τους Τούρκους βοήθεια για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, το οποίο έγινε θέατρο βομβιστικής ενέργειας το απόγευμα της Πέμπτης. Οι Τούρκοι δέχθηκαν, αλλά υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν και ορισμένα στρατεύματά τους.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά διαμορφώνει την στρατηγική της προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες περιμένοντας την ενεργοποίηση του νόμου East Med Act και του νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία επιτυγχάνουν «την προώθηση των συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», αφού το East Med Act εστιάζει στη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Η προσδοκία των υποστηρικτών του είναι ότι θα μετατρέψει την τριμερή συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, σε μία πραγματική 3+1 με τις ΗΠΑ στο πεδίο της ασφάλειας.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής στα Ιεροσόλυμα, μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας, όπου οι 3 υπουργοί Εξωτερικών φέρεται να συζήτησαν μία πληθώρα ζητημάτων ασφαλείας που αγγίζουν και τις 3 χώρες.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνάντησε χθες τον εμπνευστή του νόμου East Med Act, Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ, παίρνει τα μέτρα του, και επενδύει πολλά στη συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ενώ επιχειρεί να πλήξει την Άγκυρα ταυτίζοντάς την με τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Υπ.Εξ. Λαπίντ, ταύτισε τους Ταλιμπάν με την παλαιστινιακή Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μία φιλική χώρα. Και η Χαμάς, πολύ κοντά εδώ, συνεχάρη τους Ταλιμπάν», είπε.

Οι συναντήσεις του Δένδια

Ίσως σας ενδιαφέρουν