Αγρότες: Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη-«Μόνο με ανοιχτούς δρόμους», λέει η κυβέρνηση

«Προϋποθέσεις της συνάντησης πρωθυπουργού – αγροτών, να είναι παραγωγική και να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι», αναφέρει ο Μάκης Βορίδης

Δεν κάνουν πίσω και ετοιμάζονται να σκληρύνουν έτι περαιτέρω τη στάση τους οι αγρότες, με διάθεση να ενισχύσουν και να πυκνώσουν τα ήδη υπάρχοντα μπλόκα.

Από χθες, Τρίτη (06/02) το βράδυ, άλλωστε, άρχισαν συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών και τελωνείων.

Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έως αύριο, Πέμπτη και τόν καλούν να δώσει λύσεις, ενώ πρόσκληση στους αγρότες να έρθουν ακόμη και σήμερα στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε συμβολικό αποκλεισμό εθνικών οδών προχώρησαν ήδη από χθες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.






Τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται, πως οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.

-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.

-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.

-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος

-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Στον απόηχο των αποφάσεων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά στα αγροτικά αιτήματα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν αποφάσεις, όπως:

-Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.

-Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

-Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

-Μείωση ΦΠΑ για ζωοτροφές / λιπάσματα / αγορά αγροτικών μηχανημάτων.

-Συνεχείς έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Βορίδης: Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό πρέπει να είναι παραγωγική και όχι για να γίνει

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, ήταν το βασικό θέμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρατήρησε ότι οι αγρότες ζητούν στην πραγματικότητα τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι κατάργησή της, γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια 2,5 δισ. ευρώ.

Και, στρέφοντας τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, είπε ότι «αυτοί οι οποίοι πίεζαν για μείωση της βασικής ενίσχυσης και για υποκατάσταση των ενισχύσεων με τα οικολογικά σχήματα […] ήταν τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές. Όταν πάει την επόμενη φορά ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. στους αγρότες) να πει αν συμφωνεί ότι πρέπει να περιορισθούν περαιτέρω οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας».

Στον αντίποδα, συνέχισε, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς στην Ευρώπη στήριζαν τους αγρότες […] δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν οι αριστεροί στην Ελλάδα».

Ως προς το διάλογο κυβέρνησης – αγροτών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει τα αιτήματά τους και «θα επανέλθουμε». Στο σημείο αυτό δε, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος».

Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».

Ειδικότερα για το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη και αγροτικής ηγεσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η συνάντηση με τον πρωθυπουργό «πρέπει να είναι παραγωγική και όχι για να γίνει. Εργαζόμαστε όλοι στην κατεύθυνση αυτή».

Επανέλαβε δε, τη θέση του πρωθυπουργού, «ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτός διάλογος». Και, παρ’ ότι «προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε». Επιπλέον, «ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση επί της αρχής. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».

Ενώ, όπως είχε την ευκαιρία να δηλώσει στη συνέχεια, «οι αγρότες ξέρουν ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση, η οποία έχει σταθεί δίπλα τους σε κάθε στιγμή. Ένα δισ. ευρώ έχει πάρει ο ΕΛΓΑ στην τετραετία». Ακόμη, «υπήρξε μια τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, για την οποία έχουν ήδη δοθεί 180 εκατ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα», συμπέρανε και προσέθεσε ότι «σύστημα αποζημιώσεων προ τετραετίας δεν υπήρχε […] αυτή η κυβέρνηση το έχει κάνει».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «έτσι όπως μας ψήφισαν (σ.σ. οι αγρότες) το καλοκαίρι, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης. Ακούμε με πολλή προσοχή αυτά που μας λένε οι αγρότες μας και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για τη στήριξή τους».






Ίσως σας ενδιαφέρουν