Ανάλυση: Τι πραγματικά σημαίνει η «έμμεση» αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Η έμμεση αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων απο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα, η οποία εξετάζει τα επόμενα βήματά της, ενόψει της Πενταμερούς άτυπης διάσκεψης.

Παράλληλα σύμφωνα με αναλυτές συνιστά “στρατηγικού χαρακτήρα παρέμβαση των ΗΠΑ” ο οποίος επιχειρεί να θέσει εκ νέου ένα πλαίσιο στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στις ευαισθησίες του Αμερικανού προέδρου, κατά πως επιθυμούν να την εμφανίσουν…

Οι πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι η κίνηση του Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για γενοκτονία- όπως έπραξε και ο Ρόναλντ Ρέηγκαν πριν από μερικές δεκαετίες- σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μια και η επίσημη αναγνώριση πρέπει να γίνει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και να υπογραφεί από τον πρόεδρο.

Όμως έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων η Τουρκία έλαβε το μήνυμα και πλέον αντιλαμβάνεται ότι περιορίζονται τα περιθώρια ελιγμών, και πρέπει να αποσαφηνίσει την σημερινή επαμφοτερίζουσα θέση της, μέσα στη γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου.

Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν τις εντυπώσεις, λέει στο vradini.gr έμπειρος διπλωμάτης, δεινός γνώστης του πολιτικού γίγνεσθαι στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκυρία κατά την οποία λαμβάνεται η συγκεκριμένη απόφαση, δεν επιδέχεται μονομερείς αναγνώσεις και και κυρίως -επισήμανε με έμφαση- δεν μπορεί να εξαντληθεί σε υπεραπλουστευτικές και ηθικοπλαστικές αναλύσεις και αναγνώσεις, όπως επί το πλείστον δυστυχώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στην περιοχή και αυτό είναι ένα σοβαρό δείγμα της αποφασιστικότητάς τους για δυναμική επιστροφή και ένα μήνυμα προς όλους στην περιοχή μας ότι πλέον η τετραετία της απραξίας έχει λάβει τέλος” λέει η ίδια πηγή στο vradini.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, η κίνηση του Μπάιντεν που εξόργισε τους Τούρκους, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με το οποίο οι ΗΠΑ οργανώνουν την αντεπίθεσή τους, να αποκαταστήσουν τις κλονισμένες ισορροπίες στον χώρο της παραδοσιακής τους επιρροής, και να χαλιναγωγήσουν την συμπεριφορά ενός χειραφετημένου και «απείθαρχου» συμμάχου, σε μια ζώνη ευρύτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της ύστατης προσπάθειάς τους να αποτρέψουν τα χειρότερα, σε μια εποχή που επιφυλάσσει πολλές και σημαντικές ανατροπές στο περιφερειακό status.

Στο υπουργείο Εξωτερικών οι σοβαροί διπλωμάτες κρατούν μικρό καλάθι και δεν περιμένουν θεαματικά πράγματα από αυτή την πρωτοβουλία Μπάιντεν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν προβληματισμό για το μέλλον, χωρίς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η βασικότερη επιδίωξη του αμερικανού προέδρου δεν είναι να αναγνωρίσει και να αναδείξει μια ιστορική αλήθεια όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά να υπονομεύσει εκ των έσω το καθεστώς Ερντογάν. Ο Μπάιντεν διαλύει το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν και δι‘ αυτού του τρόπου επιχειρεί να αναδείξει το αντίπαλο δέος στην Τουρκία που δεν είναι άλλος από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Ο οποίος τάχθηκε με τη σειρά του κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας έτσι όπως την περιέγραψε ο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να διευκολύνουν την ενεργοποίηση φυγόκεντρων τάσεων ικανών να προκαλέσουν ευρύτερους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, φιλοδοξώντας πως μέσα από αυτήν την εσωτερική σύγκρουση, θα πάρουν και πάλι το πάνω χέρι οι δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν την επανασυστράτευση της Τουρκίας στην παραδοσιακή ρότα και στο πλευρό των Αμερικανών.

Με λίγα λόγια, ο Μπάιντεν ρίχνει όλο το βάρος του στην επικράτηση του παλιού αστικού πολιτικού συστήματος, το οποίο όμως βρίσκεται πίσω από κάθε πλήγμα σε βάρος του ελληνισμού.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι διπλωμάτες, Ελλάδα και η Κύπρος ότι έχουν υποστεί από το 1955 μέχρι σήμερα, το υπέστησαν από το αστικό πολιτικό καθεστώς, και θυμίζουν τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη, τα όσα έγιναν στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960, την εισβολή του 1974, τα ενδιάμεσα επεισόδια στο Αιγαίο και φυσικά την απόβαση και γκριζοποιηση των Ιμίων.

Οι ίδιοι διπλωμάτες βλέπουν ότι οι αμερικανοί θεωρούν πως με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι δυσκολότερη η υλοποίηση της επιστροφής τους, αφού δεν θα έχουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο που στηρίζει αναφανδόν την πολιτική τους χωρίς αστερίσκους όπως το παλιό σύστημα. Προς τούτο, εκτιμούν πως η κίνηση Μπάιντεν εντάσσεται στην αποδόμηση του συστήματος Ερντογάν και την απομάκρυνση του ιδίου από τη εξουσία, και την διαδοχή του από έναν παραδοσιακό πολιτικό που θα τον στηρίζει ο στρατός.

Οι ιδιες πηγές παραπέμπουν στην πρόσφατη παρέμβαση του αντιπροέδρου του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο οποίος μόλις τέσσερις ημέρες πριν την αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Αμερικανούς, έσπευσε να προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο πως θα έχει την τύχη του Αντάν Μεντερές και θεωρούν πως μόνο τυχαία δεν είναι.

Επίσης εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έσπευσε να τοποθετηθεί απέναντι στην Αμερικανική απόφαση δηλώνοντας: “Καταδικάζω έντονα τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος. Απορρίπτουμε τέτοιες κινήσεις για ενοχοποίηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας”.

Και καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι ο Ερντογάν είναι θέμα χρόνου να μετατραπεί σε βαρίδι για την Τουρκία…

Ίσως σας ενδιαφέρουν