Aπάντηση στον Ερντογάν με άνοιγμα Μητσοτάκη στα Βαλκάνια

Δείτε επίσης

Σερβία, Κροατία, Ρουμανία οι τρεις σταθμοί στον «μίνι» διπλωματικό μαραθώνιο – Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να σηματοδοτήσει την επάνοδο της χώρας στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Γρήγορα αντανακλαστικά στις τελευταίες προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να διεισδύσει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια, επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αλβανία αποκωδικοποιείται ως επιστροφή στην προσπάθεια χάραξης του μουσουλμανικού τόξου στη Βαλκανική χερσόνησο και αύξησης της επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό η Κυβέρνηση απαντάει με την «Επιχείρηση Βαλκάνια».

Στο άμεσο διάστημα και για ένα μήνα, αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή 28 Ιανουαρίου και τη Σερβία, ο πρωθυπουργός θα επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο στις χώρες των Βαλκανίων, με διπλό στόχο: Τόσο την προώθηση των εθνικών ζητημάτων, όσο και την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της χώρας στον οικονομικό τομέα.

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ως προς τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για την εξωτερική πολιτική και την ελληνική διπλωματία για το 2022, κατά την επικοινωνία του με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, την περασμένη Πέμπτη.

Υπογραμμίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι μονοθεματική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας επανέρχεται στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια. «Μπορούμε και οφείλουμε να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, με αφορμή επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει. Ειδικά για την περίπτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βασική προτεραιότητα της Αθήνας είναι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού να στείλουν εμφατικά και το μήνυμα της στήριξης της ενταξιακής τους πορείας στην Ε.Ε. 

Στις 28 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη σερβική πρωτεύουσα. Στο Βελιγράδι, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί τόσο με την πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Την ίδια ημέρα, θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας με σειρά υπουργών που θα υπογράψουν συμφωνίες με τους Σέρβους ομολόγους τους. Η συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη Σερβία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, όπου η Ελλάδα επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της και την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων. Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός θα έχει, άλλωστε, συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

Με την επίσκεψη στο Βελιγράδι, όσο και στις άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, η ελληνική εξωτερική πολιτική επιδιώκει να σηματοδοτήσει την επάνοδο της χώρας στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων, με ατζέντα που δίνει προτεραιότητα όχι μόνο στην στήριξη της ευρωπαϊκής προoπτικής των χωρών της περιοχής και της διασφάλισης της σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά, κυρίως, στην ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η περιοχή βρίσκεται σε μία δύσκολη και κρίσιμη φάση που αφορά άμεσα την Ελλάδα, ενώ, όπως ανέφερε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου στη «Βραδυνή της Κυριακής», «δημιουργεί νέες ευκαιρίες για δυναμική επανάκαμψη της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή και για την ανάδειξη του ρόλου της στην περιφερειακή σταθερότητα».

Στις 10 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Κροατία, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κροάτης ομόλογός του, Αντρέι Πλένκοβιτς, ηγέτης με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει καλή επαφή και χημεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Πλένκοβιτς είχε επισκεφθεί την Αθήνα για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των Med9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και είχε απευθύνει την πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ. 

Και αυτή η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο να μπει φρένο στην «επίθεση» φιλίας του κ. Ερντογάν στους ηγέτες της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος είναι να γίνει πιο αισθητή η παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή, για παρέμβαση ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

Το ταξίδι στη Βουλγαρία

Όσον αφορά τη Βουλγαρία, ήδη ο πρωθυπουργός, έκανε μία ολιγόωρη επίσκεψη-εξπρές στη Σόφια, στις 20 Δεκεμβρίου, που ήταν μία επίσκεψη ουσίας και συμβολισμού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε. αλλά και ο πρώτος ξένος ηγέτης που είχε συνάντηση με τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ. Ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ. Ενδεικτικό του βουλγαρικού ενδιαφέροντος για την ενίσχυση των σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι μόλις μερικές εβδομάδες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια, στο τέλος Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει δεκτός ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να υπάρξει follow up της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η έμφαση δίνεται στην οικονομική συνεργασία και στην προοπτική ολοκλήρωσης του αγωγού IGB μέσα στους επόμενους μήνες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν