Από τη «Βραδυνή της Κυριακης»: Γιατί δεν ήρθε ο άνθρωπος του Ερντογάν στην Αθήνα

Όλο το παρασκήνιο που ακολούθησε την προκλητική κίνηση με την Αγία Σοφία

Η συνάντηση με τον Ιμπραΐμ Καλίν επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, αλλά η απόφαση που επρόκειτο να βγει για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ματαίωσε αυτό το σχέδιο. Και ακολούθησε η πρόταση των Γερμανών, η οποία έγινε δεκτή προκειμένου να υπάρξει μία βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης.

Η αποκάλυψη της «Βραδυνής της Κυριακής» για τη σχεδιαζόμενη έλευση του Ιμπραΐμ Καλίν, την περασμένη εβδομάδα, στην Αθήνα, δε χωρά διάψευσης, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει και σχετική ρηματική διακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις για δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με ειδικό προσωπικό απεσταλμένο, ρόλο τον οποίο ανέλαβε η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή. Και επί της ουσίας πήρε πάνω του τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσπάθεια εξομάλυνσής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων συμφώνησαν να ξεκινήσουν έναν διάλογο σε χαμηλό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο στο μέλλον. Όμως, η στάση των Τούρκων δεν προδιαθέτει για τίποτα καλύτερο.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για τις άδειες που ζήτησε από το τουρκικό κράτος η ΤΡΑΟ (τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίων), για να πραγματοποιήσει έρευνες στα Οικόπεδα σε θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ελληνικές. Οι έρευνες θα γίνουν σύμφωνα με το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, και θα αφορούν πιθανότατα και το κομμάτι που «ξύνει» Ρόδο, Κάρπαθο και τη νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης. Πρόκειται για τα Οικόπεδα 15 και 16 -σύμφωνα με τη λίστα του πρώην υπουργού Μανιάτη.

Κορυφαίοι διπλωμάτες λένε ότι οι Τούρκοι, πάντα πριν από οποιαδήποτε σημαντική συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους, «κάνουν δημόσια μια επιθετική κίνηση, μικρή ή μεγάλη, για να ξεκινά η όποια συνομιλία με μια ακόμη επιβαρυντική κατάσταση για την Ελλάδα». Η ίδια πηγή, προς επίρρωσιν των όσων μας είπε, παρέπεμψε στην επίσκεψη Ερντογάν το 2017 στην Αθήνα, όπου νωρίτερα είχε φροντίσει να τη δυναμιτίσει με τη συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, κατά την οποία άνοιξε επίσημα θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Μετά την επιθετική κίνηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κυβέρνηση αποδέχθηκε -με μισή καρδιά- τη μεσολάβηση των Γερμανών. Να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν, δεν υπήρξε τέτοιο τριμερές σχήμα. Ούτε καν με τους Αμερικανούς…

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου με την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την υλοποίηση των σχεδίων τους, και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα τιμωρητικό πλαίσιο στην Ε.Ε., προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η τουρκική επιθετικότητα. Όμως, παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τη χώρα μας, αφού ουδείς είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι παραπάνω από δηλώσεις συμπαράστασης.

Η ανακοίνωση για νέες γεωτρήσεις από τις 20 Ιουλίου, στην Κύπρο, καθώς και οι προετοιμασίες για την κάθοδο ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης, ή στην περιοχή του Καστελορίζου, δυναμιτίζουν το κλίμα, και τα στηρίγματα της Αθήνας στη διεθνή κοινότητα είναι αμφίβολης αξιοπιστίας για την κρίσιμη στιγμή.

Ίσως σας ενδιαφέρουν