Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» – Ομάδα κρούσης για τα 72 δισ. ευρώ

Μεγάλα και εμβληματικά προγράμματα στην υπηρεσία ενός συνολικού Αναπτυξιακού Σχεδίου – Μία πρώτη γεύση από το Αναπτυξιακό Σχέδιο θα δώσει ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου

Ούτε ένα ευρώ από το συνολικό πακέτο των 72 δισ. που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα το επόμενο διάστημα, δεν έχει σκοπό να πάει χαμένο η κυβέρνηση. Με το βλέμμα στραμμένο και στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός από το βήμα της, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, θα παρουσιάσει το πλαίσιο αξιοποίησής τους σε ένα συνολικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, οι μηχανές ήδη δουλεύουν στο «φουλ».

Η πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, για την εκπόνηση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, μπορεί να ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως ουσιαστικά έχει ξεκινήσει δουλειά από τις 10 Ιουλίου. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού έχουν ήδη αρχίσει τις συναντήσεις και έχουν σχηματοποιήσει τον τρόπο δουλειάς τους.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να είναι πράγματι εθνικό. Να υπηρετεί δηλαδή συνολικά τις ανάγκες της χώρας και όχι να εξαντλείται σε κάποια τοπικά μικροέργα υπηρετώντας πελατειακές σκοπιμότητες. Τα προγράμματα, λοιπόν, που θα καταρτιστούν θα είναι μεγάλα και εμβληματικά υπηρετώντας ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Οι πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες είναι απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν:

  • Την «πράσινη» ανάπτυξη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Την ψηφιακή πολιτική, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Την απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
  • Τις υποδομές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπό την εποπτεία του πουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν