Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Οι αμετακίνητοι υπουργοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και διαψεύδεται από το Μαξίμου, ετοιμάζει ανασχηματισμό και έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση.

Της Ειρήνης Μπελλα

Στον πολύ στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρώτος ανασχηματισμός ετοιμάζεται διεξοδικά και οργανωμένα. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν όλα αυτά τα σενάρια, καθώς κανένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, αυτός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, προς το Μάιο. Δεν αποκλείεται και ένας αιφνιδιασμός στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Σε αυτό το νέο σχήμα αναμένεται να εκλείπει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, που ήταν το «τεχνοκρατικό». Μερικοί από τους τεχνοκράτες που είχε βάλει στην κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσαν τις προσδοκίες του και αναμένεται να βρεθούν εκτός. Το νέο χαρακτηριστικό θα είναι «θηλυκό», καθώς η νέα κυβέρνηση θα αριθμεί περισσότερες γυναίκες.

Ο μήνας της κρίσης για το τελικό σχήμα του ήταν ο Φεβρουάριος. Κατά τη διάρκειά του οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου παρουσιάζοντας στον πρωθυπουργό τα πεπραγμένα τους μετά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δεν περίμενε τη συνάντηση με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, για να σχηματίσει τη γνώμη του. Σε όλο αυτό το διάστημα, στο σημειωματάριό του κατέγραφε τις επιδόσεις αλλά και τα «φάουλ» των υπουργών και υφυπουργών του, τις παραλείψεις και τις αστοχίες τους.

Κάποιοι βασικοί υπουργοί είναι
αμετακίνητοι, καθώς έχουν περάσει πολύ ψηλά τον πήχη της αξιολόγησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θεωρείται αμετακίνητος, όπως και ο υφυπουργός για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το οικονομικό αυτό δίδυμο έχει αναγνωριστεί από τον πρωθυπουργό ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα μηνύματα, όμως, δεν είναι καλά για τον τεχνοκράτη υφυπουργό Γιώργο Ζαβό, που εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο δεύτερος αμετακίνητος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Στις μεγάλες επιτυχίες του συγκαταλέγεται ότι κατάφερε να συγκεράσει τις απόψεις σχεδόν όλων των κομμάτων και να ψηφιστεί με μεγάλη αυτοδυναμία η ψήφος των αποδήμων. Στη θέση του αναμένεται να παραμείνει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, που έπαιξε αθόρυβα σημαντικό ρόλο στους εκλογικούς νόμους.

Οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αν και κάθισε
στην «ηλεκτρική καρέκλα», έχει καταφέρει την προώθηση του σχεδίου του πρωθυπουργού
για τη ΔΕΗ και την απολιγνιτοποίηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τρέχει το επενδυτικό σχέδιο όχι μόνο όπως εξαγγέλθηκε, αλλά και ταχύτερα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει συμπληρώσει μεγάλη βαθμολογία στην
αξιολόγηση και θα παραμείνει στο ίδιο υπουργείο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεχθεί τα
συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για τη δουλειά του και διαψεύδονται έτσι, φήμες
του προηγούμενου διαστήματος για αντικατάστασή του στο νέο ανασχηματισμό.

Αλλά και από το τουριστικό δίδυμο, τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον
υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, είναι ευχαριστημένος ο πρωθυπουργός, και, όπως φαίνεται,
θα συνεχίσουν στο ίδιο πόστο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία το δύσκολο έργο του Ασφαλιστικού και αναμένεται να συνεχίσει. Η κόντρα του, άλλωστε, με τον πρώην υφιστάμενο υφυπουργό του Νότη Μηταράκη, που θόλωνε την εικόνα του έργου που γινόταν, λύθηκε με την μετακίνηση του τελευταίου στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προώθησε εντός χρονοδιαγράμματος το έργο που του είχε ανατεθεί. Προβληματισμός, όμως, υπάρχει για την τεταμένη, μερικές φορές, σχέση του με τον υφυπουργό του Γιώργο Γεωργαντά, και αν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το δίδυμο.

Δεν είναι σίγουρο αν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παραμείνει στο
ίδιο πόστο ή θα μετακινηθεί κάπου αλλού, καθώς του χρεώνουν ότι οι
οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αν και στηρίχτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα του ΠΑΟΚ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτό φαίνεται και από το ότι την υπόθεση της ανάταξης του ποδοσφαίρου ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης κάνοντας τις σημαντικές συναντήσεις με UEFA και FIFA.

Ο Νότης Μηταράκης, που ανέλαβε το νεοσύστατο υπουργείο Μετανάστευσης, με την ατυχή του δήλωση, την προηγούμενη εβδομάδα, περί «παγώματος» για την εκκίνηση των διαδικασιών δομών στα νησιά, έκανε ένα πρώτο «φάουλ», που κανείς δεν ξέρει αν θα του στοιχίσει.

Αξιολόγηση, ωστόσο, περνούν και οι βουλευτές. Μερικοί ήδη έχουν περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να έχει επαφή μαζί τους. Από τη δεξαμενή των βουλευτών, άλλωστε, αναμένεται να αντικαταστήσει ο πρωθυπουργός όσους απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα.

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν