Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Τα άγνωστα τηλεφωνήματα για το Προσφυγικό

Εδώ και πολύ καιρό, ο κ. Βαρβιτσιώτης στις συνεντεύξεις του σημείωνε ότι ο εκβιασμός Ερντογάν δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα αλλά, κυρίως, και τις Βρυξέλλες.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Το Προσφυγικό είναι θέμα μείζονος σημασίας και δεν θα φύγει εύκολα από την καθημερινότητα ούτε τη δική μας ούτε των υπολοίπων Ευρωπαίων, που ενώ γνώριζαν την κατάσταση φάνηκε να αιφνιδιάζονται, ύστερα κιόλας από τις ωμές, έως κυνικές, παρεμβάσεις και εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ωστόσο, αν και δείχνουν να αιφνιδιάζονται από την έκταση των γεγονότων και παρά τη σαφή στήριξη της ηγεσίας των Ευρωπαίων στη χώρα, μετά και από την επίσκεψή τους στα ελληνικά σύνορα, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει και πολλά.

Πέραν της οικονομικής βοήθειας των 700 εκατ. ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε, μαζί με άλλα μέτρα, η πρόεδρος της Κομισιόν ότι θα παράσχει στην κυβέρνηση, και κατ’ επέκταση στη χώρα, οι Ευρωπαίοι θέλοντας να κρατήσουν ισορροπία απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, λόγω της κατάστασης στην Ιντλίμπ, με τις εύθραυστες ισορροπίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, απέφυγαν να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα, που ξέρουν ότι είναι η μόνη που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος των προσφύγων και μεταναστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική κοινωνία.

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αυτό δεν μένει κρυφό, έτσι ώστε οι πάντες να είναι γνώστες του πώς συμπεριφέρονται οι Ευρωπαίοι απέναντι στον Ερντογάν και για να γνωρίζουν, επίσης πιο σημαντικό, ότι εξαιτίας αυτού, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει πίσω. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που συμφώνησε με το κλείσιμο των συνόρων ο Αλέξης Τσίπρας είναι και αυτό.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη

Παρότι οι Ευρωπαίοι διαχειρίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο το Προσφυγικό, ξέροντας ότι χάριν της Ελλάδας δεν έχουν οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε ξεκινήσει μαζί με τον Νίκο Δένδια μαραθώνιο ενημέρωσης με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και τα θεσμικά Όργανα της Ευρώπης.

Τώρα, μετά από τόσους μήνες, έρχονται οι ίδιοι να παραδεχθούν, στην ουσία, ότι δεν άκουγαν όσα τους έλεγαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής του ίδιου υπουργείου. «Είχες δίκιο για όσα μας έλεγες, ότι ο Ερντογάν εκβιάζει…», αναφέρουν τώρα στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ομόλογοί του. Ειδικά τα τηλέφωνα που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, το κρίσιμο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αυτό το περιεχόμενο είχαν.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και πολύ καιρό, ο κ. Βαρβιτσιώτης στις συνεντεύξεις του σημείωνε ότι ο εκβιασμός Ερντογάν, πως «θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες», δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα αλλά κυρίως τις Βρυξέλλες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά τις
επισκέψεις του σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είχε ενημερώσει σχετικά τους
ομολόγους του, στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε μαζί τους.

Το ίδιο έκανε και στο γερμανικό Κοινοβούλιο, μιλώντας σε μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag τον Ιανουάριο. Κάποιοι Γερμανοί βουλευτές έδειχναν, μάλιστα, αιφνιδιασμένοι από τα όσα τους έλεγε, τότε, ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ανάλογες παρεμβάσεις είχε κάνει και
στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες,
όσες φορές τέθηκε το θέμα του Μεταναστευτικού.

Είχε προειδοποιήσει την Ε.Ε.

Ειδικά, στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γερμανία έφερε στο τραπέζι το θέμα του Μεταναστευτικού και της χρηματοδοτικής σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης, επισήμανε για άλλη μία φορά, τον εκβιασμό Ερντογάν προς την Ευρώπη.

Κάτι που, τελικά, δεν άργησε να συμβεί και στην πράξη, με την εργαλειοποίηση χιλιάδων ανθρώπων από την Τουρκία.

Τώρα, πολλοί ομόλογοί του, ήδη παραδέχονται ότι επιβεβαιώνονται, πλέον, οι ελληνικές προειδοποιήσεις, ότι η Ευρώπη δεν έχει οργανώσει την άμυνά της απέναντι σε μία αιφνίδια αλλαγή της τουρκικής στάσης και ότι κινδυνεύει να φανεί διχασμένη και αδύναμη.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, το έδειξαν και με αναρτήσεις που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγνωρίζοντας και δημόσια, ότι η Ένωση απέτυχε στον τομέα αυτό.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του
Γερμανού υφυπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκά Θέματα, Michael Roth, που έγραψε δύο
φορές στο twitter, σχετικά με το θέμα.

Αρχικά δήλωσε ότι «είναι ώρα να ξυπνήσουμε ως Ε.Ε. και να αναπτύξουμε μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική. Εγώ επιχειρηματολογώ για αυτό εδώ και χρόνια. Αλλά, πάρα πολλοί στρουθοκαμήλιζαν και αδιαφορούσαν. Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας δεν αξιοποιήθηκε #Ελλάδα»,

και κατόπιν: «Η Ε.Ε. και τα κράτη- μέλη της δεν μπορούν να εκβιάζονται. Αυτή είναι η μομφή μου προς τον πρόεδρο Ερντογάν: παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι στις πλάτες αθώων ανθρώπων. Χρειαζόμαστε διπλωματικές λύσεις».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Ιταλός ομόλογός του, Enzo Amendola, που την Κυριακή καλωσόρισε την άφιξη των ηγετών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, «ώστε να οργανώσουν συγκεκριμένες δράσεις», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ώρα να αντιδράσει η Ευρώπη».

Τέλος, και ο Λετονός ΥΠ.ΕΞ. Edgars Rinkevics έκανε μια αρκετά υποστηρικτική ανάρτηση, σημειώνοντας «πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα για την κατάσταση που εξελίσσεται στα ελληνικά σύνορα, στηρίζω τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση».

Όλα αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος με το οποίο αφενός οι Eυρωπαίοι ηγέτες αρχικά κρύφτηκαν πίσω από το δάκτυλό τους, αφετέρου παραδέχθηκαν τις επισημάνσεις της ελληνικής διπλωματίας, που εδώ και καιρό, πολύ εύστοχα, είχε προειδοποιήσει ότι αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει στην επίλυση του Προσφυγικού, τότε αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα ανήκει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν