Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει ελληνικό ή ευρωπαϊκό πολεμικό αεροπλάνο στην Ουκρανία

Πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα στην Ευρώπη, και ανέτειλε ξανά ο διπολισμός με πολύ έντονο τρόπο, με την μόνη διαφορά το ότι σήμερα δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο, αλλά πρόκειται καθαρά για ωμή διασφάλιση ισχύος και ε

Κανένα ευρωπαϊκό κράτος, και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, δεν πρόκειται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει το Πεντάγωνο, ενώ την ίδια στιγμή τα επιτελεία έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τις εξελίξεις, και εκτιμούν ότι δεν θα τελειώσει σύντομα αυτό που ξεκίνησε η Μόσχα.

Πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα στην Ευρώπη, και ανέτειλε ξανά ο διπολισμός με πολύ έντονο τρόπο, με την μόνη διαφορά το ότι σήμερα δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο, αλλά πρόκειται καθαρά για ωμή διασφάλιση ισχύος και επιρροής.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές που έχουν ανοίξει…

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Υψηλόβαθμη πηγή, σημείωσε ότι η απόφαση του Πούτιν επί της ουσίας έδωσε πνοή ζωής στο ΝΑΤΟ το οποίο πριν από λίγο καιρό ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει “εγκεφαλικά νεκρό”.

“Αυτή η απόφαση και ότι ακολούθησε θα έλεγα λειτούργησε σαν ηλεκτροσόκ αφύπνισης πρώτα από όλα στην Ευρώπη. Και φυσικά σαν πόλος επανασυσπείρωσης της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ” επισήμανε η ίδια πηγή.

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν στο vradini.gr ότι η χώρα μας δεν έδρασε μονομερώς στην κρίση παρέχοντας βοήθεια τόσο σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και σε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά “έδρασε συντασσόμενη πλήρως με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν να κάνουν με την παροχή βοήθειας γενικώς το πρώτον και στρατιωτικής βοήθειας κατά δεύτερον μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ευρώπη αποφάσισε να αντιδράσει γιατί θεωρεί ότι η Ρώσος πρόεδρος αποπειράται να κατεδαφίσει το συνολικό οικοδόμημα της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του ΝΑΤΟ στο υπουργείο Άμυνας εξεπλάγησαν με την ταχύτητα της αντίδρασής του, καθώς και την ταχύτητα αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την αποφασιστικότητα που επέδειξαν αμφότεροι οι οργανισμοί. Πηγή του vradini.gr από την ελληνική αντιπροσωπεία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισαν ότι “η αντίδραση της Συμμαχίας τόσο με την ταχύτητα που εκδηλώθηκε όσο και με τον δυναμισμό που εξελίχθηκε κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ήταν η μόνη επιλογή που θα μπορούσε να κρατήσει στη ζωή το ΝΑΤΟ”. Με λίγα λόγια δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την στιγμή που είχαν δημιουργήσει προσδοκίες στην Ουκρανία, διότι η όποια αβελτηρία θα καταρράκωνε την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ διεθνώς, και θα τροφοδοτούσε την βουλιμία των Ρώσων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των αεροσκαφών στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο, αλλά πρόσθεταν ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Χοσέ Μπορέλ στην σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας, αναφέρθηκε σε αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας για παροχή μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής τεχνολογίας.

Να σημειωθεί ότι κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκαν κάποτε στο σοβιετικό μπλοκ, έχουν ακόμα στα οπλοστάσιά τους παλιά αεροσκάφη σοβιετικής τεχνολογίας. Άλλωστε και οι Ουκρανοί-λένε οι ίδιες πηγές- είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα αεροσκάφη. Πάντως όπως εξηγεί η ίδια πηγή, επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί σε διμερή βάση δηλαδή μεταξύ δηλαδή των Ουκρανών και των χωρών που έχουν ακόμα αυτά τα αεροσκάφη στα οπλοστάσιά τους, και η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί πέρα από τη συμβολική αποστολή όπλων και ρουκετών. Οι οποίες άλλωστε πλησίαζαν στην ημερομηνία λήξης τους, όπως μαθαίνουμε…

Η παροχή αεροπορικής βοήθειας είναι πολύ πιο σημαντική και σοβαρότερη από την αποστολή μερικών χιλιάδων κατασχεμένων Καλάσνικοφ επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που σημειώνουν ότι μέχρι τώρα κανένα κράτος-μέλος που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα δεν έκανε καμία συνεννόηση με την Ουκρανία.

Το “καλό” της όλης υπόθεσης όπως σημειώνουν στο υπουργείο Άμυνας είναι πως η στρατιωτική βοήθεια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι επομένως όσοι την παρέχουν, θα αποζημιωθούν γι΄ αυτό. Κάτι που σημαίνει ότι τα όπλα που δόθηκαν δεν δόθηκαν δωρεάν…

Ίσως σας ενδιαφέρουν