Διερευνητικές: Οι δύο πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους

Υπάρχει μία εικόνα για το τι θα τεθεί επί τάπητος στις ελληνοτουρκικές επαφές

Με δεδομένο ότι ο κ. Τσαβούσογλου καθόρισε, έστω και γενικώς, το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας ότι θα ξεκινήσουν από εκεί που σταματήσανε, υπάρχει μία εικόνα για το τι θα τεθεί. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή, πλήρη εικόνα για το τι διαμείφθηκε στις προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες, έχουν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών.

Και αυτό, επειδή τα πρακτικά των συζητήσεων παραμένουν αυστηρώς απόρρητα, και είναι ενδεικτικό ότι πριν από μήνες, κορυφαίος διπλωμάτης τα αναζήτησε προκειμένου να ενημερωθεί αφού ασχολούνταν με σχετικά ζητήματα, και η απάντηση που έλαβε ήταν ξεκάθαρη.

«Τα πρακτικά βρίσκονται κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο εντός του ΥΠ.ΕΞ. και πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο ο υπουργός». Ως εκ τούτου, είναι πολύ «ιντριγκαδόρικο» το τι έχει συζητηθεί στις προηγούμενες επαφές, αφού τα στόματα αυτών που μπορούσαν να ξέρουν (Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Παρασκευόπουλος, Αβραμόπουλος Βενιζέλος, Δένδιας και, φυσικά, οι πρωθυπουργοί) παραμένουν ερμητικά κλειστά. Από ακριτομυθίες μαθαίνουμε ότι οι Τούρκοι έθεσαν ζητήματα που εμείς δεν ήταν δυνατό να αποδεχθούμε.

Εκτός από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είχαν τεθεί τα θέματα της αιγιαλίτιδας ζώνης, της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια και του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου. Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να μιμηθεί η χώρα μας την Τουρκία και να θέσει και αυτή κάποια μαξιμαλιστικά ζητήματα, ώστε να ισορροπήσει η ζυγαριά.

Για παράδειγμα, δεν αναμένεται οι Τούρκοι να αποσύρουν το σύνολο των αναθεωρητικών τους διεκδικήσεων για το καθεστώς κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου στην περίπτωση που η Ελλάδα δεσμευτεί ρητά ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Και αυτό, διότι είναι προφανές πως το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων θα παραμείνει στα 6 ναυτικά μίλια αν δεν προκύψει διαφορετική ρύθμιση πριν από πιθανή συμφωνία για υποβολή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο. Μετά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης διατηρείται, αλλά θα μπορεί να ασκηθεί μόνο πάνω στη δική μας ζώνη.

Άλλο ερώτημα είναι αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα ζητήσει να οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ. Πάντως, το πρακτορείο «Αναντολού», επίσημη έκφραση της κυβέρνησης της Άγκυρας, ανακοίνωσε ότι θα τεθούν από την Τουρκία «όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Δηλαδή, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και εναέρια κυκλοφορία και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, παρατίθενται κατά σειράν ως τα θέματα που θα πρέπει να αποτελέσουν τα αντικείμενα των συνομιλιών.

Στο παρελθόν, στο πλαίσιο των διερευνητικών είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει διμερής διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με διάρκεια δύο ετών, και στη συνέχεια αμφότεροι να προχωρήσουν στη σύναψη συνυποσχετικού εντός έτους, για την υποβολή στο Διεθνές Δικαστήριο των διαφορών που θα παρέμεναν. Δηλαδή η Αθήνα είχε αποδεχτεί να προηγηθεί του συνυποσχετικού ουσιαστική διαπραγμάτευση και η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για τελική παραπομπή στη Χάγη, εφόσον υπήρχε συμφωνία επί του κειμένου του συνυποσχετικού.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν