Διπλωματία: Τι εννοούσε ο Πάιατ για τις διερευνητικές και οι συζητήσεις για τα… ιπτάμενα τάνκερ

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά της Άγκυρας», σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ – Η Ελλάδα θέλει αεροσκάφη που οι Αμερικανοί τα έχουν προς απόσυρση

Μπορεί ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ να είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του στηρίζει τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επίσης να έκανε λόγο για τα F-35 και την πιθανότητα να αγοράσει μερικά η Ελλάδα, όμως «κάτω από τις γραμμές» έμπειροι διπλωμάτες διέγνωσαν ανησυχητικά μηνύματα που αφορούν την αποφυγή των ΗΠΑ να πάρουν σαφή θέση στα όσα τεκταίνονται στο Αιγαίο. Κάτι που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως επιθυμεί.

Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία σκέφτεται πολύ σοβαρά να ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΠΑ των ΗΠΑ, τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τα οποία οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αποσύρουν!

Φυσικά εννοείται ότι εάν τελικά συμβεί αυτό, τα αεροσκάφη γνωστά και ως «ιπτάμενα τάνκερ» θα υποστούν βελτιώσεις ώστε να εξασφαλίσουν μερικά ακόμη χρόνια ζωής.

Κατ’ αρχήν ο Τζέφρυ Πάιατ ανέφερε με έμφαση ότι η χώρα του θέλει να παραμείνουν οι διερευνητικές σε τροχιά, συμπληρώνοντας πως η «μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά της Άγκυρας» η οποία καλείται να απαντήσει στην ελληνική πλευρά δίνοντας ημερομηνίες για την επανάληψη των συζητήσεων στην Αθήνα, αυτή τη φορά.

Όμως όταν έφτασε στο «ζουμί», ο κ. Πάιατ, δεν θέλησε να εξειδικεύσει την στρατηγική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία ο Πάιατ είπε ότι είναι έτοιμη η χώρα του να πουλήσει F-35 «όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη» όπως είπε, υπονοώντας όταν η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα.

Βέβαια η ιστορία με τα αεροσκάφη πέμπτης γενεάς, είναι πολύ ωραία, αλλά εάν κάποιος την παρατηρήσει προσεκτικά θα αντιληφθεί ότι αφορά το μακρινό μέλλον.

Οι αρμόδιοι μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός πρέσβης, διευκρινίζουν ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία.

Πηγές από την αμερικανική πρεσβεία και συγκεκριμένα από το γραφείο αμυντικής συνεργασίας (Office of Defence Cooperation) διευκρινίζουν ότι η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, έχει προσδιορίσει σε περίπου 5 χρόνια το διάστημα που απαιτείται για να αναπτυχθούν οι υποδομές που χρειάζονται για την φιλοξενία των F-35 στη χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η υλοποιούμενη αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper είναι πολύ σημαντική.

Και είναι πολύ σημαντική επειδή αφενός θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας, και αφετέρου γιατί θα προετοιμάσει την πολεμική αεροπορία για τα F-35. Αυτά, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι συζητήσεις για την αγορά 4 αεροσκαφών

Ίσως σας ενδιαφέρουν