Διπλωματικές πηγές: Σύμπτωση απόψεων με Βρετανία όσον αφορά το Κυπριακό

Ανάγκη για ανάπτυξη διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του κυπριακού ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab στο Νίκο Δένδια στη συνομιλία που είχαν μεταξύ τους. Στο πλαίσιο της εκτενούς συνομιλίας που είχαν μεταξύ τους εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς.

Από πλευράς του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό που συγκρατεί η ελληνική πλευρά είναι ότι το ελληνικό αίτημα για τη συνάντηση αυτή έγινε δεκτό από τη Βρετανική πλευρά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η τελευταία επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στο Λονδίνο είχε λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Σημειώνεται επίσης ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στο Λονδίνο είχε λάβει χώρα το 2013.

Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση των διαφορών, ενώ διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό και ανάγκη για ανάπτυξη διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Η Βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό.

Αυτό που παραδέχθηκε ότο Βρετανός ΥΠΕΞ είναι ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε. Αντιθέτως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητα του να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη. Συμφώνησε απόλυτα με τον Έλληνα ομόλογό του όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατείται η βούληση της Βρετανικής πλευράς να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωση τους στην μετά-Brexit εποχή. Από πλευράς του, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας την συνεισφορά των Βρετανών πολιτικών, της Ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη διμερή στρατηγική σχέση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός μίας συμφωνίας πλαίσιο, υπό το συντονιστικό ρόλο των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν