Εκλογές 2023: Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής, Δευτέρα η διάλυσή της

Στις 18.30 στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Νίκος Ανδρουλάκης – Εντός της ημέρας το Προεδρικό Διάταγμα για την επίσπευση των επόμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου

Στις επόμενες κάλπες, οι οποίες επισπεύδονται για τις 25 Ιουνίου, έχει στραμμένο το βλέμμα της σύσσωμη η εγχώρια πολιτική σκηνή, με τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαϊου, να ανοίγει τον δρόμο για τη «γαλάζια» αυτοδυναμία.

Την ώρα που οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, γίνεται γνωστό ότι την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής και τη Δευτέρα στις 29 Μαϊου θα γίνει η διάλυσή της.

Σημειώνεται ότι για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν στις 25 Ιουνίου, αναμένεται εντός της ημέρας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όπως ορίζει το Σύνταγμα για να διαλυθεί η συγκεκριμένη Βουλή θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι).

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής – Τη Δευτέρα ξεκινά η προεκλογική περίοδος”,”description”:”Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.”,”thumbnailUrl”:”https://imthumbs.glomex.com/dC1jNWN5MW53cGJ5bnQvMjAyMy8wNS8yMi8xNS8zMF8yM182NDZiOGE4ZjYyMWRiLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT5M31S”,”uploadDate”:”2023-05-22T15:32:23.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-csswll29vkg1″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Γιατί επισπεύδονται οι εκλογές

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια κρίσιμη παράμετρος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για προσφυγή στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου αντί για τις 2 Ιουλίου που είχε διαρρεύσει αρχικά, είναι και το ευρωπαϊκό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 28-29 Ιουνίου στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας.

Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος, πέραν του πολιτικού συμπεράσματος που εξάγεται από το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή ότι η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ δείχνει ότι οι πολίτες επέλεξαν τη σταθερότητα με τη ΝΔ στην εξουσία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ηνία της χώρας.

Στις 18.30 ο Ανδρουλάκης στη Σακελλαροπούλου

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί το απόγευμα της Τρίτης στις 18:30 τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του αναθέσει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την δεύτερη διερευνητική εντολή, ωστόσο δεν την παρέλαβε καθώς – όπως είπε – «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Την πρώτη διερευνητική εντολή είχε παραλάβει χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει το δικαίωμα να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συζητηθεί ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας . (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο).

Ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης

Εφόσον δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης, το άρθρο 37 του συντάγματος προβλέπει ότι σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι οι εξής

  • Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Η ιδιάζουσα κατάσταση της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης (αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης) και κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν