Ελλάδα-Τουρκία: Κίνηση-ματ στην Ανατολική Μεσόγειο κατά του Ερντογάν

Οι επόμενες κινήσεις στην «σκακιέρα» αναμένονται τον Ιούνιο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η ελληνική κυβέρνηση διευρύνοντας τις συμμαχίες της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ έχει καταφέρει να απομονώσει τον Ερντογάν. Οι επόμενες κινήσεις στην «σκακιέρα» αναμένονται τον Ιούνιο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο «σουλτάνος» θα συναντηθεί, πιθανότατα, με Μητσοτάκη και Μπάιντεν.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα όπου οι «παίκτες» κάνουν τις κινήσεις τους δημιουργώντας εξελίξεις και αλλάζοντας συσχετισμούς.

Απώτερος στόχος η κυριαρχία στην περιοχή ή η διατήρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις συνθήκες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, κίνηση-ματ θεωρείται από τη διπλωματική κοινότητα η πρωτοβουλία της Αθήνας να διευρύνει το βεληνεκές της συμμαχίας της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, φέρνοντας την Άγκυρα σε δύσκολη θέση.

Η δημιουργία επί της ουσίας ενός «αντιτουρκικού» μετώπου, το οποίο υπό προϋποθέσεις, περιλαμβάνει την Αίγυπτο τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, και το πετρελαιοφόρο ήμισυ της Λιβύης, ισχυροποιεί εκ πρώτης αναγνώσεως τη χώρα μας και αποτελεί για την Τουρκία έναν ισχυρό πονοκέφαλο.

Ειδικά τώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ποντάρει τα πάντα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, όπου θα επιχειρήσει αφενός να σώσει πολιτικά τον εαυτό του, και αφετέρου να επουλώσει τις πληγές της Τουρκίας.

Κατά την ίδια Σύνοδο αναμένεται να γίνει και ανεπίσημη συνάντηση του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και λέμε υπό προϋποθέσεις, αφού το πρόβλημα, πια, δεν είναι η Τουρκία, αλλά προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για την ώρα είναι «σύμμαχος» της Αθήνας, σύμφωνα με πολύ έμπειρο διπλωμάτη. Ο ίδιος εξηγεί ότι στην περίπτωση που ανατραπεί ο Ερντογάν και τον διαδεχθεί κάποιος από το αστικό καθεστώς ή ένας μετριοπαθής και «συνεννοήσιμος» ισλαμιστής που θα εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του «σουλτάνου», τότε -από τη στιγμή που η άποψη όλων είναι «βρείτε τα με την Τουρκία»- τα πράγματα θα αλλάξουν για την Αθήνα, προς το χειρότερο…

Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει ρελάνς στην επιθετική διπλωματία της Αθήνας και προσκάλεσε επίσημα τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιουβάλ Στάινιτς, προκειμένου να παρευρεθεί σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα και στο οποίο θα μιλήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εστάλη επίσημη πρόσκληση στον Ισραηλινό υπουργό για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, και αφορά την ανακάλυψη «κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμη, εάν αυτό έχει κάποια σημασία.

Η πρόσφατη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη διάθεση στο Ριάντ μίας συστοιχίας του συστήματος αεράμυνας Patriot, καθώς και του απαιτούμενου προσωπικού -το οποίο ανέρχεται στα 120 άτομα- εδραιώνει και ενισχύει τη συμμαχία με την πανίσχυρη μοναρχία του Κόλπου, η οποία έχει ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία.

Όμως, η πικρή αλήθεια είναι πως η συμμαχία με αυτά τα κράτη εάν δεν στηρίζεται στη χρησιμότητα και την ισχύ, είναι εύθραυστη. Όσο η Αθήνα είναι χρήσιμη σε αυτά τα κράτη, τόσο ασφαλέστερη θα αισθάνεται, λένε έμπειροι διπλωμάτες.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί, επίσης, πως αργά ή γρήγορα θα γίνει η συζήτηση περί συμμετοχής της Τουρκίας στον πλούτο του Αιγαίου, ανεξάρτητα από το εάν ο Νίκος Δένδιας σήμανε το τέλος του ενεργειακού προγράμματος στο Αιγαίο. Αυτό δεν αφορά τους Τούρκους, λένε συνομιλητές της τουρκικής πρεσβείας, αφού η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο δικό της πρόγραμμα ερευνών, που περιλαμβάνει και θαλάσσιες περιοχές υπό ελληνική κυριαρχία.

Το τελευταίο δείγμα της τουρκικής συμπεριφοράς ήδη το είδαμε, με την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου εντός της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ (στο τμήμα που ανήκει στην Ελλάδα) από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Όμως, αυτό ήταν το προδόρπιο, λένε έμπειροι διπλωμάτες, που περιμένουν πιο εντυπωσιακές κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Έτοιμο σχέδιο

Ίσως σας ενδιαφέρουν