Ελληνική υπεροχή με γαλλική «ομπρέλα» – Το παρασκήνιο πίσω από την αμυντική συμφωνία

Απόρθητο γίνεται το Αιγαίο, καθώς η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας πέρα από τις φρεγάτες περιλαμβάνει και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα

Ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο, το οποίο θωρακίζεται με φρεγάτες αλλά και τη γαλλική στρατιωτική συνδρομή, και καθίσταται απρόσβλητο σε κάθε επιθετική ενέργεια, συνιστά η στρατηγική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, την οποία υπέγραψαν, παρουσία των δύο ηγετών, Μακρόν και Μητσοτάκη, οι υπουργοί Άμυνας και Υπ.Εξ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας, με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Επί της ουσίας, η παραλαβή 3+1 φρεγατών Bellhara, που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της ναυτικής ισχύος, ενισχύουν εκθετικά την αμυντική ικανότητα της χώρας μας, καθιστώντας το Αιγαίο μία θωρακισμένη περιοχή.

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Η Γαλλία επίσης, μετά τη συμφωνία, τοποθετεί ασπίδα προστασίας πάνω από το Αιγαίο, έναντι της τουρκικής βουλιμίας, ενώ το αμυντικό σύστημα της χώρας μας, με τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη Ραφάλ, καθίσταται πανίσχυρο έναντι οποιαδήποτε απειλής.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και με βάση τις δηλώσεις Μακρόν, σημαίνει την αλλαγή φρουράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία αντικαθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες και παίρνει υπό την εποπτεία της όλη την περιοχή, η οποία, όπως τόνισε και ο Μακρόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς και στον ενεργειακό τομέα.

Οι ΗΠΑ, πλέον, κινούνται στον Ειρηνικό, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της κινεζικής επιρροής, αφού μετά το ΑUKUS και την στρατηγική συμμαχία με την Ινδία, ήδη πολλοί μιλούν για ένα «ΝΑΤΟ του Ειρηνικού».

Υπό αυτή την έννοια, η Αθήνα μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη, αφού η Τουρκία εποφθαλμιούσε τα «καθήκοντα» αυτά, και ο Ταγίπ Ερντογάν πίεζε τις ΗΠΑ από την εποχή του Τραμπ ακόμη, να «χρίσει» την Άγκυρα «σερίφη» στην περιοχή.

Πλέον, στην πλανητική γεωπολιτική σκακιέρα, η νοτιοανατολική Μεσόγειος θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας, που κάπως έτσι, πείστηκε να μην τραβήξει στα άκρα την αντίδρασή της.

Τα εύσημα και στο Π.Ν.

Ίσως σας ενδιαφέρουν