Έρχονται: Μεγάλη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις! – Τα πρώτα Rafale πετούν πάνω από την Ακρόπολη

Δείτε επίσης

Τα έξι Rafale, με τους Έλληνες πιλότους θα απογειωθούν σήμερα το πρωί από το Ιστρ της Γαλλίας και θα πετάξουν απ’ ευθείας και χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, προς την Τανάγρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης

Του Ειδικού Συνεργάτη

Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Πολεμική Αεροπορία η οποία θα υποδεχθεί από τη Γαλλία τα έξι πρώτα Rafale (απο τα 24 που αγοράσε η χώρα μας) τα οποία -μαζί με τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor- θα πολλαπλασιάσουν την από αέρος ισχύ της Ελλάδας και θα καταστήσουν ασφαλέστερο το Αιγαίο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Τα έξι Rafale, με τους Έλληνες πιλότους θα απογειωθούν σήμερα το πρωί από το Ιστρ της Γαλλίας και θα πετάξουν απ’ ευθείας και χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, προς την Τανάγρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου αναμένεται να προσγειωθούν περίπου στις 12:30 και θα τους περιμένει ξεχωριστή υποδοχή, στην οποία θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σύσσωμη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγο πριν, θα πετάξουν στον Αττικό ουρανό και στο Λεκανοπέδιο, ενώ στις 12:12 αναμένεται να πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.

Τα Rafale μόλις εισέλθουν στο FIR Αθηνών, θα τα υποδεχθεί ένα σμήνος από Mirage 2000 τα οποία πλέον προσέφεραν τα μέγιστα στην υπεράσπιση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο επικεφαλής πιλότος των Rafale θα ακούσει τον πύργο ελέγχου να τον καλωσορίζει, και θα απευθύνει μήνυμα ανάλογο με αυτό που απευθύνουν οι πιλότοι επίδειξης της ομάδας Ζεύς στις εθνικές παρελάσεις.

Από σήμερα η Πολεμική Αεροπορία αυξάνει αλματωδώς την επιχειρησιακή ισχύ, και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης δεν θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση του μετά από τριετή επιτυχημένη θητεία, με τον καλύτερο τρόπο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή τελετή υποδοχής των Rafale αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος και η κυβέρνηση στην εξοπλιστική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης, είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί αναφορικά με τον εξοπλισμός τους, παρά τις πιέσεις από την εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία.

Και πλέον μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε την προσθήκη υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, με κορωνίδα έως στιγμής το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale F3R και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με τρεις Γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί με στόχο την ουσιαστική επίτευξη της Νέας Δομής Δυνάμεων.

Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Τα δύο από τα πρώτα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα θα είναι διθέσια και τα άλλα 4 μονοθέσια. Τα γαλλικά δικινητήρια αεροσκάφη θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».

Οι πύραυλοι Meteor

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας τα Rafale αποτελούν φόβητρο λόγω του εξοπλισμού τους με τον συγκεκριμένο πύραυλο Meteor, δύο από τους οποίους φέρει κάθε αεροσκάφος εν ώρα επιχείρησης.

Όπως εξηγούν στο vradini.gr απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Meteor “είναι πύραυλοι αέρος – αέρος που έχουν τη δυνατότητα εμπλοκής εχθρικού αεροσκάφους όχι μονάχα εκτός του οπτικού τους πεδίου, αλλά εκτός ακόμη και της εμβέλειας των ραντάρ τους, ενώ διαθέτουν προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τους καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικούς”.

Μόλις ο πύραυλος φύγει από το μαχητικό, χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet, επιταχύνει λίγο πριν χτυπήσει τον εχθρικό στόχο αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του, μειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ελιγμών του αντιπάλου.

“Ο λόγος που αποτελεί το φόβητρο της ΤΗΚ είναι επειδή ο Meteor μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 4 mach (τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου δηλαδή, ήτοι… 4.900 χιλιόμετρα την ώρα) όταν τα υπερηχητικά μαχητικά F-16 που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αεροσκαφών της γείτονος, μπορούν να κινηθούν το πολύ με ταχύτητα έως 2,05 mach” εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Η εμβέλεια του πυραύλου εκτιμάται ότι είναι περίπου στα 200 χιλιόμετρα, αν και αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι διαβαθμισμένες και δεν δημοσιοποιούνται.

Έχουν επίσης την ικανότητα ανανέωσης δεδομένων κατά τη διάρκεια της πτήσης, για διόρθωση της πορείας.

Ο πύραυλος Meteor είναι πολλαπλασιαστής ισχύος καθώς οι Τούρκοι δεν διαθέτουν κάτι ανάλογο, και από την ηγεσία της ΠΑ η αγορά τους θεωρείται απαραίτητη και αναγκαία. Για την ώρα η χώρα μας έχει εξασφαλίσει μερικές δεκάδες πυραύλων, αλλά στο μέλλον η ποσότητα θα αυξηθεί.

Ίσως σας ενδιαφέρουν