Έρχονται μέτρα για την οπαδική βία και την ακρίβεια

Την ώρα που ο κορωνοϊός υποχωρεί η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο «αγκάθια»  

«Γκάζι» σε αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και διορθώνουν τα κακώς κείμενα βάζει η κυβέρνηση με εντολή του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην Οικονομία και στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δεν διανύει μεταρρυθμιστική κόπωση.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν για τον πρωθυπουργό δύο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και αυτή που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είναι κάθετος και θέλει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ώστε να εξαλειφθούν καρκινώματα που επιβιώνουν σε βάρος του αθλητισμού.

Την προσεχή εβδομάδα, οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θα ανακοινώσουν μέτρα.

Το βάρος θα δοθεί στις Λέσχες Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους. Θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους. Επίσης, θα διευκρινιστεί και ο ρόλος και οι πραγματικές ευθύνες των ΠΑΕ στον έλεγχό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτείται καθαρό μητρώο για όσους είναι μέλη σε Λέσχες και Συνδέσμους και οι ΠΑΕ θα είναι αρμόδιες να τις ελέγχουν.

Όσον αφορά τον τομέα που απασχολεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα γίνονται πιο εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε Λέσχες και οπαδικά γραφεία, στο πλαίσιο των εφόδων που έγιναν μετά τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν πολλά παράνομα αντικείμενα.

Επίσης, θα υπάρξουν πιο αυστηρές προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα. Έχει συγκροτηθεί μία δέσμη προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να αποφασισθεί ποιες θα προκριθούν. Σκέπτονται, για παράδειγμα, για αδικήματα που τελούνται στο πλαίσιο αθλητικής βίας να μην υπάρχει καθόλου ανασταλτικός χαρακτήρας. Προς το παρόν ισχύει ο μη ανασταλτικός χαρακτήρας, αλλά υπάρχει συνάμα το παραθυράκι «κατ’ εξαίρεση». Εξετάζεται μήπως απαλειφθεί. Δηλαδή, αν κάποιος ασκεί αθλητική βία και η ποινή του είναι κάποια χρόνια με αναστολή, να μην ισχύει η αναστολή και να εκτίει στη φυλακή την ποινή του. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλές αναβολές σε δίκες που αφορούν την οπαδική βία μελετάται να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι, όπως για παράδειγμα παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση προσέγγισης αθλητικών εγκαταστάσεων, παραμονή στο αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αγώνων.

Αναμένεται, ακόμη, να γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), και στην επαγγελματική διαιτησία.

Η άλλη βασική μεταρρύθμιση που εστιάζει ο πρωθυπουργός είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να μπει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατ. ασφαλισμένων. Στην κυβέρνηση θέλουν να δοθεί έμπρακτη απάντηση στα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τη λειτουργία και τις καθυστερήσεις στον συγκεκριμένο Οργανισμό, να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να υπάρξει ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων του.

Οι στόχοι για την Οικονομία

Με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να έχουν χτυπήσει την πόρτα και ισχυρών οικονομικά χωρών, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, στην κυβέρνηση εκλαμβάνουν θετικά τις προβλέψεις της Κομισιόν ότι φέτος ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2023 στο 1,1%. Σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη το 2022 θα φτάσει στο 4,9% και το 2023 στο 3,5%, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται η εξαιρετική πορεία της Οικονομίας και οι ευοίωνες προοπτικές της.

Εθνικός στόχος για την κυβέρνηση στο πεδίο της Οικονομίας είναι να αποκτήσει η χώρα μας επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, έτσι ώστε να διασφαλιστεί χαμηλότοκος δανεισμός από τις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται γι’ αυτό ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2022 και το 2023. Η τακτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα, είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη, από τη μία μεριά, κινήσεων για να βελτιωθεί το εισόδημα των πολιτών, και ειδικότερα των πιο ευάλωτων, και από την άλλη στην ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα, μέσω της οποίας θα διατηρηθεί η καλή εικόνα της χώρας στις Αγορές. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι παρ’ όλο που απέναντι έχουν το ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει δεκάδες χιλιάδες διορισμούς, υπόσχεται λεφτά σε όλους, αυτοί προτάσσουν τη στρατηγική της σοβαρότητας – σταθερότητας, που φέρνει μόνιμες μειώσεις των φόρων και μέρισμα ανάπτυξης στους πολίτες, Και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ρισκάρουν να ξαναμπούν στο φαύλο κύκλο της προηγούμενης δεκαετίας.

Προς την σταδιακή άρση των μέτρων

Στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν απομείνει, με τελικό χρονικό ορίζοντα προς τα μέσα Μαρτίου και πριν από το Πάσχα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ενώ στην Ευρώπη η τάση είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και επικρατεί η άποψη ότι είναι επιβεβλημένη η άρση όλων των μέτρων, η χώρα μας δεν μπορεί να περάσει άμεσα στην άρση όλων των περιορισμών, λόγω της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων. Η αρχή έγινε, καθώς πλέον από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην Εστίαση και στη διασκέδαση. Κάθε εβδομάδα θα εξετάζεται η κατάσταση και ανάλογα θα αποφασίζεται η άρση περιορισμών. Στη σειρά για να αρθούν είναι μέτρα όπως η απαγόρευση των ορθίων στη διασκέδαση και το όριο του 10% στους θεατές των γηπέδων. Επίσης, εξετάζεται να αρθεί και η επιβολή της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ένα από τα μέτρα, όμως, που θα μείνουν είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και στους εσωτερικούς χώρους. Σχετικά με τις Αποκριές, θεωρείται απίθανο να δούμε και φέτος τη διεξαγωγή καρναβαλιών. Οι περιορισμοί, όμως, θα αρθούν μόνο για τους εμβολιασμένους. Για τους ανεμβολίαστους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί, με βασικότερη την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν