Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ – διαΝΕΟσις: «Ναι» στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας

Κύριος στόχος της έρευνας είναι να διερευνήσει και προσδιορίσει τις αντιλήψεις των δύο λαών αλλά και των decision makers ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις αναδεικνύοντας τα σημεία συναντίληψης και διαφορών

Μια έρευνα που καταδεικνύει την πραγματικότητα για το πως βλέπουν ο ένας τον άλλο οι τούρκοι και οι έλληνες, δημοσιοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης (διαΝΕΟσις) σε συνεργασία με τις εταιρείες MRB HELLAS και την τουρκική KONDA.

Η συγκεκριμένη έρευνα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε -σύμφωνα με στελέχη της διαΝΕΟσις- με ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα που είχε ως κύριο στόχο να διερευνήσει και προσδιορίσει τις αντιλήψεις των δύο λαών αλλά και των decision makers ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις αναδεικνύοντας τα σημεία συναντίληψης και διαφορών.

Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν εξέπληξε κανέναν. Αμφότεροι κοιτούν με καχυποψία τον άλλο, αλλά επίσης αμφότεροι επιθυμούν να καταλαγιάσει η ένταση και να αυξηθεί η συνεργασία σε ειρηνικά έργα μεταξύ των δυο χωρών.

Επίσης ισχύει το “τούρκος εγώ κι εσύ ρωμιός, λαός εγώ κι εσύ λαός” αφού αμφότεροι οι λαοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τα πράγματα στις χώρες τους. Τέλος, εκπλήσσουν οι απαντήσεις στο θέμα της επίλυσης των διαφορών, αφού μεταξύ άλλων μεγάλα (αν και μειοψηφικά αλλά με αυξανόμενη δυναμική) είναι τα ποσοστά που θέλουν διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά μόνο το 12,6% των Τούρκων και το 11,3% των Ελλήνων αναφέρουν το Κυπριακό ως σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο λαών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε δίδυμη ποσοτική έρευνα σε Ελλάδα και Τουρκία σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών με δικαίωμα ψήφου. Το ερωτηματολόγιο των δύο ερευνών ήταν κοινό ώστε να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα.

Η παρούσα έκθεση συνοψίζει τα βασικά ευρήματα των ποσοτικών ερευνών που έτρεξαν παράλληλα σε Ελλάδα και Τουρκία σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του ενήλικου πληθυσμού των δύο κρατών.

Δείκτες Αισιοδοξίας

Ίσως σας ενδιαφέρουν