Εργασιακό νομοσχέδιο : Δίχτυ προστασίας για τους μισθωτούς- Τι ισχύει αν νοσούν οι ίδιοι, ή μέλη της οικογένειάς τους από κορωνοϊό.

Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή

Ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο για τη Βουλή και μεταξύ άλλων προβλέπονται ειδικές διατάξεις για εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους από κορωνοϊό. Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή (ενδεχομένως και αύριο) με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προχωρά σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, καθώς η πανδημία έχει αφήσει το «αποτύπωμα» της στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων προχωρά στην επέκταση του προγράμματος Συν- Εργασία αλλά και της ειδικής αποζημίωσης στην περίπτωση αναστολής συμβάσεων (φτάνει τα 534 ευρώ ανά μήνα)

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις σε περίπτωση που νοσούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ή μέλη της οικογένειας τους από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται τα εξής :

  1. Ο εργαζόμενος ο οποίος μπαίνει σε καραντίνα (για 7, ή 14 ημέρες) για προληπτικούς λόγους θα λαμβάνει κανονικά το μισθό του και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο όταν επιστρέψει θα πρέπει να αναπληρώσει τις εργάσιμες ώρες, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.
  2. Η αναπλήρωση θα γίνεται – με επιπλέον εργασία- μέσα σε ένα τετράμηνο και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς.
  3. Κατά τη διάρκεια της αναπλήρωσης, η απασχόληση του εργαζόμενου μπορεί να φτάνει τις 3 ώρες επιπλέον ημερησίως (πέραν του ωραρίου)
  4. Ο χρόνος αναπλήρωσης δε λογίζεται σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης ως υπερεργασία, ή υπερωριακή απασχόληση. Επομένως ο εργαζόμενος δε δικαιούται, κατά το χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία, καμία προσαύξηση, ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
  5. Οι γονείς σε περίπτωση που νοσήσουν τα παιδιά τους δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής αδείας για 14 ημέρες. Σημειώνεται πως άδεια θα μπορεί να δοθεί και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο, ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια, ή στην νοσηλεία των παιδιών.
  6. Η καταβολή των αποδοχών των γονέων που τα παιδιά τους νοσούν θα γίνεται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον προϋπολογισμό.
Ίσως σας ενδιαφέρουν