Ερντογάν: Αναμένονται νέες προκλήσεις

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο του δημόσιου καυγά του με τον Νταβούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα όσα έλαβαν χώρα στη συνάντηση αυτή, κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μετά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις, και όσο περνά ο καιρός, τόσο ανακυκλώνεται ένας προβληματισμός για το τι κρύβει το μέλλον στη συνέχεια. Σοβαροί διπλωμάτες που μίλησαν στο vradini.gr εκτίμησαν ότι η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν θα περάσουν στην αντεπίθεση “με πράξεις και όχι με λόγια”.

Και η αντίδραση της Τουρκίας δεν άργησε να έρθει, με την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «L’Atalante» εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, στη θαλάσσια περιοχή όπου έχει οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή, δηλαδή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Η απάντηση της κυβέρνησης δια μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία ρωτήθηκε εάν αναμένει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ήταν συγκεκριμένα η εξής:

«Δεν αναμένω κάτι, έχουμε πει επανειλημμένα ως προς τα ελληνοτουρκικά ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση, το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά, θα επαναλάβω ότι εμείς στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα για να υπάρξει σε μία πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και το κομμάτι αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα και με ανάρτηση του ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλο κάλεσε το υπουργείο εξωτερικών να πάρει θέση:

“ Η Κυβερνηρτική Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους απο τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”!Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;” ανέφερε ο κ.Κατρούγκαλος.

Οι σοβαροί διπλωμάτες εκτιμούν ότι εάν η πυγμή του Νίκου Δένδια δεν έχει συνέχεια, τότε τα όσα έλαβαν χώρα δημοσίως μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου δεν θα έχουν κανένα νόημα.

Όπως λένε οι ίδιοι διπλωμάτες, με τις δημόσιες δηλώσεις του ο Δένδιας έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση όχι τόσο στα όσα ανέφερε στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ο Τσαβούσογλου, όσο στα όσα άκουσε και από τον Ερντογάν και από τον υπουργό του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Κατά τις πληροφορίες του vradini.gr οι Τούρκοι δεν φαίνεται να μάσησαν τα λόγια τους και φέρονται να κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που οι ίδιοι έχουν εδώ και δεκαετίες προκαλέσει στις διμερείς σχέσεις με τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις τους.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν να υπενθυμίσουμε ότι μία ημέρα πριν δεχθεί τον Έλληνα υπουργό είχε πυροδοτήσει το κλίμα με τις δηλώσεις του περί Κύπρου και γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ.

Μήνυμα Τουρκίας σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Η πρόσκληση που ο Τσαβούσογλου απηύθυνε στον Έλληνα ομόλογό του για το Ιφτάρ έγινε για να στείλει το μήνυμα και στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πως η Άγκυρα όχι μόνο δεν είναι αδιάλλακτη και επιθετική, αλλά και πως κάνει ό,τι μπορεί για να γεφυρώσει το χάσμα με την Ελλάδα.

Προς τούτο άλλωστε και η κίνηση του Ερντογάν να συναντηθεί εκτός αρχικού προγράμματος με τον Έλληνα υπουργό. Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς, προβλέπεται συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, αφού τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, έστω και εθιμοτυπικά ο Ερντογάν έβλεπε τους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών.

Όπως είναι γνωστό, το Βερολίνο και οι υπόλοιποι υποστηρικτές της Τουρκίας στους κόλπους της ΕΕ, την παροτρύνουν να εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς και τουλάχιστον δημοσίως να δείξει ένα μετριοπαθές πρόσωπο και να αποκλιμακώσει την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν κυρώσεις.

Πέραν όλων αυτών όμως, οι Τούρκοι συνεπείς στην πολιτική τους εδώ και δεκαετίες, ξεδίπλωσαν στον Έλληνα συνομιλητή τους τις γνωστές επεκτατικές θέσεις τους, και ουσιαστικά, έθεσαν την Ελλάδα ενώπιον του διλήμματος ή να υποταχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ή να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τουρκικά τετελεσμένα. Η Ελλάδα επέλεξε το δεύτερο σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε από το Νίκο Δένδια, κάτι που προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα.

Τώρα όμως επίκειται η επόμενη φάση προκλητικότητας και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε έρευνες και σε δεύτερο χρόνο γεωτρήσεις στα νοτιοανατολικά του τόξου Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, χωρίς να αποκλείονται επιθετικές κινήσεις και σε άλλο μέτωπο.

Τι θα κάνει η Αθήνα;

Πλέον όλοι αντιλήφθηκαν ότι η Αθήνα και η Τουρκία δεν έχουν σημαία επαφής στα μείζονα ζητήματα που τους απασχολούν. Και πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι εάν ένας από τους δυο ή και οι δυο δεν ρίξουν νερό στο κρασί τους. Ο Νίκος Δένδιας με τον τροπο που έθεσε τα θέματα ανέβασε πολύ τον πήχη, και είναι αδιανόητο ένα πισωγύρισμα. Πέρα από το τεράστιο κόστος που θα έχει για τον ίδιο και την κυβέρνηση. Η Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει συνθήκες που δεν τη συμφέρουν, δεν φαίνεται έτοιμη ν κάνει βήμα πίσω από τον σχεδιασμό της. Ο οποίος είναι σαφής και για πρώτη φορά ο Τσαβούσογλου έθεσε δημόσια την στόχευση της Άγκυρας. “Μια δίκαιη μοιρασιά του Αιγαίου” είπε ο Τσαβούσογλου, κάτι που ο Νίκος Δένδιας δεν σχολίασε καν, κάτι που έκανε εντύπωση σε πολλούς. Όπως λένε παρατηρητές, η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα να συμφωνήσει σε συμμετοχή της Τουρκίας στην εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου υπό κάποιο επενδυτικό σχήμα (πχ. του Κατάρ), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει εκχώρηση κυριαρχίας, ή να διαπραγματευθεί την …ελληνικότητα νησιών.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση είναι σαφές: Τι κάνει στην περίπτωση που η Άγκυρα κλιμακώσει τις προκλήσεις; Η στάση της μέχρι τώρα δείχνει ότι θέλει να υποβαθμίζει τις ενέργειες της Τουρκίας, όταν μπορεί, όπως στην περίπτωση της Κρήτης και της παρενόχλησης του γαλλικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Εάν όμως οι προκλήσεις γίνουν τόσο σοβαρές ώστε να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει με φλέγμα και ψυχραιμία, τότε θα κληθεί είτε να τηρήσει τη “γραμμή Δένδια” δηλαδή τη σκληρή γραμμή, είτε να αδειάσει τον υπουργό Εξωτερικών με ότι αυτό σημαίνει…

Ίσως σας ενδιαφέρουν