Ευρωπαϊκό… ΝΑΤΟ προτείνει ο Δένδιας σε ομολόγους του

Ατζέντα κοινής αμυντικής δράσης της Ε.Ε. έναντι τρίτων στα πρότυπα της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ

Η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα είναι ο στόχος του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος μετά τη Φινλανδία επισκέφθηκε τη Λιθουανία, με την ίδια ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινής αμυντικής αντίδρασης, έναντι τρίτων.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας συζήτησε το θέμα εκτενώς με Ευρωπαίους ομολόγους του, και ήδη στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται εκτός από Φινλανδία και Λιθουανία, τόσο η Ιταλία και η Γαλλία, όσο και η Γερμανία, με κάποιες επιφυλάξεις για την τελευταία, όπως λένε συνομιλητές του κ. Δένδια.

Ο υπουργός Άμυνας έχει συζητήσει το ζήτημα σε βάθος, και ξεκαθάρισε σε συνομιλητές του ότι «είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού που θα δρα αυτόνομα όταν διακυβεύονται ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Επάνω σε αυτό το σκεπτικό στηρίχθηκε η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» που λαμβάνει χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία), που θα αποτελέσουν σε πρώτη φάση τον πυρήνα του βραχίονα.

Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την τροπή που πήρε η υπογραφή των Μνημονίων συνεργασίας με τις ΗΠΑ και διοχετεύτηκαν σενάρια που, όπως λένε στελέχη του, είναι παντελώς ανυπόστατα.

«Άνθρακες ο θησαυρός», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας συνομιλώντας με συνεργάτες του στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε προχθές, για την υποτιθέμενη διάθεση Ελλήνων στρατιωτών στις ΗΠΑ, προκειμένου «να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός ελληνικής επικράτειας».

Επί της ουσίας –όπως λένε συνεργάτες του υπουργού Άμυνας– πρόκειται για διάθεση στελεχών μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, σε Οργανισμούς και Μονάδες που ανήκουν σε συμμαχικούς σχηματισμούς. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για διάθεση στρατευμάτων για να σταλούν σε άλλες χώρες για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Άμυνας, με τα Μνημόνια προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης/απόσπασης τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε Μονάδες των αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, με στόχο την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας στα αντίστοιχα Επιτελεία, όπως και απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Πρόκειται –όπως λένε– για άσκηση μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας, καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου παρέπεμπαν στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Γιώργο Καμπά, ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και –όπως λένε στο Πεντάγωνο– κρίνοντας από τις δημόσιες παρεμβάσεις του, κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενος είναι στη σημερινή κυβέρνηση.

Ο στρατηγός Καμπάς μιλώντας σε δημοσιογράφους έθεσε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, και είπε ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις των Μνημονίων ισχύουν εδώ και χρόνια, και αφορούν ελάχιστα στελέχη που επιμορφώνονται για να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στις ελληνικές Ε.Δ.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τη φρεγάτα «Ύδρα» που επιχειρεί στον Κόλπο του Άντεν, και μάλιστα η πρόσφατη πολεμική εμπλοκή του όπου αναχαίτισε drones των Χούθι, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.

Προβληματισμό για την περίπτωση που έβρισκαν στόχο, και ανακούφιση γιατί η αντιβαλλιστική άμυνα είναι αποτελεσματική. Αυτή τη στιγμή η «Ύδρα» επιχειρεί στον Κόλπο του Άντεν.

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ στη φρεγάτα, στο Τζιμπουτί μετέβη ο διοικητής της επιχείρησης «Ασπίδες» στο Στρατηγείο της Λάρισας υποναύαρχος Β. Γρυπάρης, ο οποίος ενημερώθηκε επί τόπου για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρεί η φρεγάτα.

Παράλληλα, έκανε επαφές με τις Αρχές, προκειμένου το πλήρωμα της φρεγάτας να έχει την καλύτερη δυνατή αρωγή, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα, η «Ύδρα» θα ελλιμενιστεί εκ νέου στο Τζιμπουτί, όπου θα πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες.

Προκαλούν στο Αιγαίο, αλλά συνεχίζουν το διάλογο

Μπορεί η Ελλάδα να επιδιώκει τη συνεννόηση με την Τουρκία και να επιχειρεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της Ακσακάρ, και εν όψει της θετικής ατζέντας και των ΜΟΕ, η Άγκυρα όμως συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, φυσικά εκτός του πλαισίου που διαμορφώνει η κοινή διακήρυξη των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την επιβεβαίωση της συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν τον Μάιο στην Άγκυρα, η Τουρκία επανήλθε στην αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές νοτιοανατολικά της Καρπάθου για ασκήσεις. Αρχικά η Ελλάδα μέσω του υδρογραφικού σταθμού του Ηρακλείου δέσμευσε την Πέμπτη την περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, για αεροναυτική άσκηση.

Η Τουρκία μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία και προχώρησε στην έκδοση της παράνομης NAVTEXNR: 0281/24, στην οποία αναφέρει πως ο σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους που καλύπτει περιοχή σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτές οι ενέργειες είναι οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων, με τις οποίες επιχειρεί να εδραιώσει τις απαιτήσεις της και να τις θέσει αργότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο υπ.Εξ. δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, και λένε ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές».

Αποδίδουν πάντως την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας να πείσει δια της επαναλήψεως τη Δύση, για τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν, επίσης, ότι η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου, ενώ αναζητείται ακόμη ημερομηνία για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη τον Μάιο. Να σημειωθεί πάντως, ότι οι Τούρκοι αποκάλυψαν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της κ. Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν