Γάμος ομόφυλων – Βουλή: Ποιοι είπαν «Όχι» από ΝΔ – Με ονομαστική ψηφοφορία η διαδικασία

Το βράδυ της Πέμπτης η τελική ψηφοφορία – Με διαξιφισμούς η συζήτηση – Η ομιλία Σαμαρά αναμένεται πριν την ψήφιση

Με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και αρκετές διακομματικές διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι με την υπερψήφισή του η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ορθόδοξη χώρα που επιτρέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το σχέδιο νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη. Ναι ψήφισαν 176, όχι 76, παρών 2, ενώ υπήρξαν και 46 αποχές.

Ποιοι ψήφισαν ΟΧΙ από τη Νέα Δημοκρατία

1. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

2. ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

3. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

4. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

6. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ

7. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ

8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙNΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

9. ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

10. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

11. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

13. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

14. ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ

15. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

16. ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ

17. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

18. ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

19. ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

20. ΜΙΛΤΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ

Πέντε κόμματα στηρίζουν το νομοσχέδιο για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών

Παρά την ευρεία συναίνεση που αναμένεται να εκφραστεί με 180 θετικές ψήφους, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις διαφοροποιήσεις των βουλευτών από το επί της αρχής «ναι» του κόμματός τους.

Από την ΝΔ αναμένεται να υπερψηφίσουν 110 βουλευτές. Ήδη ο Θάνος Πλεύρης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδειξε με την τοποθέτησή του «αποχή» . Καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης κι όπως δήλωσε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια δεν θα απέχει από την ψηφοφορία παρά θα τοποθετηθεί με αρνητική ψήφο. Επίσης, καταψηφίζει το νομοσχέδιο και η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Θα απέχει της ψηφοφορίας ο βουλευτής Στέλιος Πέτσας.






Επιφυλάξεις και στο ΠΑΣΟΚ με τους σχεδόν μισούς από τους 32 βουλευτές να απέχουν κατά πάσα πιθανότητα από την ψηφοφορία εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία τους, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απέχει Παύλος Πολάκης και ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Νίνας Κασιμάτη.

Στη Νέα Αριστερά από τους έντεκα βουλευτές υπάρχουν δύο βουλευτές μουσουλμάνοι, οι οποίοι αναμένεται να διαφοροποιηθούν.

Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες ανταγωνίζονται ποιος θα εισπράξει τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο σε μέρος της κοινωνίας.

Το ΚΚΕ επίσης καταψηφίζει έχοντας ένα διαφορετικό σκεπτικό που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης ενώ φοβάται ότι με την υπερψήφιση του θα ανοίξουν επικίνδυνοι δρόμοι.






Η ομιλία Σαμαρά

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει έντονο ιδεολογικό χρώμα στη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν