H Ελλάδα περνά στην εποχή των F-35 – Οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους

Σε ισχυρή αεροπορική δύναμη αναδεικνύεται η χώρα μας με την προσθήκη των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς

Ανεβαίνει επίπεδο η ισχύς του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας με την ενίσχυση των F-35, για την απόκτηση των οποίων άναψε το πράσινο φως το State Department.

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, τόνιζαν ότι με την εν λόγω συμφωνία «αναγνωρίζεται εμπράκτως ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας αλλά και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος. Παράλληλα, δικαιώνεται η πολιτική στις γεωπολιτικές κρίσεις, ενώ εδραιώνεται το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».






Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ είναι: αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται, είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες.

Σταθερή ελληνική θέση, άλλωστε, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας.

Τι είναι τα F-35 που θα «προσγειωθούν» στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα

Το F-35 θεωρείται από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές το κορυφαίο όπλο που μπορεί να κατέχει ένας εθνικός στρατός, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ανάπτυξή του. Διαθέτει τεχνολογία stealth που το καθιστά «αόρατο» στα ραντάρ.

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα πολεμικό αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Joint Strike Fighter (JSF) προγράμματος των ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντικατάσταση διαφόρων μοντέλων αεροπλάνων. Η πρώτη του πτήση έγινε το 2006 και η αεροπορία των ΗΠΑ ανακήρυξε ετοιμοπόλεμη την πρώτη Μοίρα F-35B τον Αύγουστο του 2015.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με ένα κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ έχει πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης.

Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να δράσει σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ενώ έχει προηγμένες μηχανές για ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως «πυραμίδα» του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.






Μερικά από τα χαρακτηριστικά του F-35:

Κινητήρας: Ένας κινητήρας Pratt & Whitney F135, ο οποίος παράγει πάνω από 40,000 λίβρες ώσης.

Μέγιστη ταχύτητα: Mach 1.6 (1,200 mph, 1,930 km/h)

Εύρος φτερών: 10.7 μέτρα

Μήκος: 15.7 μέτρα

Υψος: 4.33 μέτρα

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 70,000 λίβρες

Εμβέλεια: περίπου 1,200 ναυτικά μίλια για την εκδοχή F-35A

Οπλισμός: Εσωτερικά και εξωτερικά σημεία στήριξης για ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών πυραύλων, βομβών, και πυροβόλων όπλων.

Αυτονομία πτήσης: Το F-35 έχει μια εσωτερική αυτονομία πτήσης περίπου 2,220 χιλιόμετρα για την εκδοχή F-35A.

Ραντάρ: APG-81 AESA ραντάρ

Ηλεκτρονικός Πόλεμος: Το AN/ASQ-239 Barracuda σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

«Αυτά είναι τα πιο σύγχρονα και τα πιο τεχνολογικά προηγμένα αεροσκάφη στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα εκσυγχρονίσουν και θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδος και ειδικά την Πολεμική Αεροπορία της, θα χρησιμοποιηθούν σε διακλαδικές και διασυμμαχικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και για να ενισχύσουν την περιφερειακή ασφάλεια, οι ΗΠΑ εκτιμούν ως σύμμαχο την Ελλάδα ως εταίρο και ως πάροχο ασφάλειας, και αυτό συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής» ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης.






Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα και τόνισε πως η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που επισφραγίζει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον.

Ίσως σας ενδιαφέρουν