Η απέλαση Ρώσων διπλωματών και τα αντίποινα της Μόσχας: Τι «βλέπουν» διπλωματικές πηγές

Τι προβλέπουν διπλωματικοί κύκλοι για ρωσικά αντίποινα στην Αθήνα – Όσα αναφέρουν στο Vradini.gr

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει τα αντίποινα της Μόσχας για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το πότε και κυρίως το πόσοι διπλωμάτες και μέλη των διπλωματικών αποστολών θα απελαθούν.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα, ότι η ελληνική αποστολή στη Ρωσία είναι συνολικά 35 άτομα, τα οποία εργάζονται στην πρεσβεία στη Μόσχα και στο εκεί προξενείο, καθώς και στα προξενεία της Αγίας Πετρούπολη και του Νοβοροσίσκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν προβλήματα δομικά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, αφού αρκετά μέλη των αποστολών έχουν τις οικογένειες τους εκεί, και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο, κάποια εκ των οποίων στις τελευταίες τάξεις, και σε περίπτωση που απελαθούν θα πρέπει είτε να ακούσουν τις οικογένειες τους εκεί, είτε να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους και να επιστρέψουν στην Αθήνα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Επιβεβαίωση των όσων έγραψε τόσο το Vradini.gr όσο και η «Βραδυνή» τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την αρνητική διάθεση των ελληνικών αρχών να προβούν στις απελάσεις των Ρώσων, είναι το εξής: Ενώ η συνήθης πρακτική για τις απελάσεις είναι η διορία 48 ωρών εντός των οποίων οι απελαθέντες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι Ρώσοι έλαβαν προθεσμία δέκα ημερών. Κάτι που όπως αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές στο Vradini.gr «η Ελλάδα ελπίζει να εκτιμηθεί από τη Ρωσία».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν εμμέσως ότι η απέλαση των Ρώσων ήταν η έσχατη επιλογή και όχι η πρώτη για την κυβέρνηση, και ακολουθήθηκε λόγω της πίεσης για συντεταγμένη αντίδραση με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μετάβει στη Χάγη τις επόμενες εβδομάδες (πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο) όπου θα επισκεφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της επιστολής που απέστειλε για την διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων των Ρώσων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας της Μαριούπολης.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Ιαπωνία, κυρίως για την κατανόηση και τη συμφωνία των Ιαπώνων με τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας της Λωζάνης, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεωρητικής στρατηγικής της. Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία της Λωζάνης το 1923, ενώ και η ίδια αντιμετωπίζει ζητήματα με την Κίνα, για τα οποία παραπέμπει στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει υπογράψει, όπως και η Ελλάδα.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία θα κορυφώσει την προσπάθεια της για την αλλαγή των προβλέψεων της συνθήκης της Λωζάνης εντός του επόμενου έτους, κατά το οποίο η συνθήκη συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής, και παράλληλα είναι έτος προεδρικών εκλογών στην γειτονική χώρα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η Ελλάδα προέβη σε άλλο ένα έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας, λόγω των υπερπτήσεων που σημειώνονται αυτές τις μέρες στο Αιγαίο, όπου διεξάγεται ένα μέρος της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα 2022. Η άσκηση πραγματοποιείται επίσης στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν