Η καλή χημεία με την Άννα οδήγησε στο «ναι» του Κυριάκου

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου για τα ηνία του ΟΟΣΑ

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα πρόσωπο που «ανάβει φωτιές». Είχε πάντα τους φανατικούς οπαδούς της αλλά και τους φανατικούς αρνητές της. Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να είναι η ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τάραξε τα νερά στην πολιτική σκηνή, αλλά για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, δεν εξέπληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρούσε επαφές και επικοινωνία με την κ. Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, δεν έκρυβε σε συνομιλητές του την εκτίμηση που έτρεφε για το πρόσωπό της και την πολυδιάστατη επιστημονική της κατάρτιση.

Οι σκέψεις, τότε, του πρωθυπουργού ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου να αξιοποιηθεί σε μία υπουργική θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, άλλωστε, αν και κορυφαία υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είχε αποχωρήσει από το κόμμα από το Μάιο του 2013 και είχε ιδρύσει το think tank (δεξαμενή σκέψης) «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», με το οποίο παρέμβαινε στην πολιτική ζωή, ενώ το 2017 είχε ιδρύσει τον πολιτικό φορέα «Ώρα Αποφάσεων».

Ωστόσο, επίσημα ποτέ δεν υπήρξε προσχώρηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο κόμμα της Συγγρού, ενώ τελικά δεν ευοδώθηκε και η λήψη μίας θέσης στο υπουργικό συμβούλιο, εν αντιθέσει με άλλα πρόσωπα, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πάντως, η «καλή χημεία» μεταξύ Μητσοτάκη και Διαμαντοπούλου αντικατοπτριζόταν και στη μεταπήδηση στενών της συνεργατών από το «Δίκτυο» στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, όπως του Γιάννη Μαστρογεωργίου, που θεωρείτο άνθρωπος της Άννας Διαμαντοπούλου, ο οποίος όταν η Ν.Δ. ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ανέλαβε πρώτα, τον Ιούνιο του 2018, διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και μετά αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Τώρα είναι γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Από τότε, πολλές φορές το όνομά της είχε παίξει σε δημοσιεύματα για διάφορες θέσεις όπως και ότι μπορούσε να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά από όλα αυτά, ξαφνικά προέκυψε η υποψηφιότητα για τον ΟΟΣΑ, που μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό σε μία συνάντηση των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πώς προέκυψε το χρίσμα

Ίσως σας ενδιαφέρουν