Η κυβέρνηση «εξάντλησε τα περιθώρια παροχών» και οι αγρότες αποφασίζουν

«Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά μας», λένε οι αγρότες και καλούνται να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν με κινητοποιήσεις και μπλόκα

Αγροτικό: Για την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεών τους καλούνται να αποφασίσουν οι αγρότες, μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη (13/2) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους».

Μάλιστα, υπάρχουν «φωνές» για «κάθοδο στην Αθήνα», την ίδια στιγμή που σήμερα, Τετάρτη (14/2) στις 5 το απόγευμα συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τα μπλόκα θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη (15/2).

«Χθες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν δόθηκαν λύσεις», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της 15μελούς επιτροπής των αγροτών στη Θεσσαλία, κ. Τζέλλας και πρόσθεσε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα και κλείσιμο των Εθνικών Οδών.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Νομίζω ότι όποιος διαβάσει τα αιτήματα που καταθέσαμε και τις απαντήσεις της κυβέρνησης, δεν θα μπορέσει να βγάλει κάτι θετικό, πέρα από το ρεύμα – το οποίο βέβαια δεν ισχύει για όλους τους αγρότες», είπε ο ίδιος.

«Ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις δε δοθήκαν χθες, εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όχι όμως στα λόγια, στις πράξεις», τόνισε επίσης, για να συμπληρώσει πως «η συνάντηση δε γίνεται για να μας πουν ‘έχετε δίκιο’, δε χρειάζεται να ξαναδούμε τον πρωθυπουργό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθούν λύσεις, μπορούν να δοθούν λύσεις μόνο αν εμείς πιέσουμε».

«Όλα είναι ανοιχτά, εμείς αύριο θα καλέσουμε εκπροσώπους από όλα τα μπλόκα στην Ελλάδα για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις κλιμάκωσης του αγώνα μας. Δεν σταματάμε», διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κ. Τζέλλας.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη – Πώς αξιολογούν το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό “,”description”:”Όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σε Θεσσαλονίκη και Πλατύκαμπο, με τον εκπρόσωπο της 15μελους επιτροπής των αγροτών, κ. Τζέλλα, να μιλάει στους «Αταίριαστους» για το πως αξιολογείται το τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.”,”thumbnailUrl”:”https://imageservicethumbs.glomex.com/dC1idjJwdndiMjRzeGwvMjAyNC8wMi8xNC8wOC8yNF8xMV82NWNjNzhhYjFiNzhlLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT6M39S”,”uploadDate”:”2024-02-14T08:26:56.000Z”,”contentUrl”:”https://video-websearch-indexing.mes.glomex.cloud/d2f49e/v-cz4nlmr388c1.mp4″,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cz4nlmr388c1″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Μαρινάκης: Αναμένουμε με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών–Για το ρεύμα ήταν μια δίκαιη λύση

Ότι η κυβέρνηση πρότεινε μια δίκαιη λύση για το αγροτικό ρεύμα, υποστήριξε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το πρωί της Τετάρτης (14/2) σχετικά με το αγροτικό ζήτημα.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως μεταξύ του πρωθυπουργού και των αγροτών «έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος με ουσία και επιχειρήματα». Δεύτερον, «τους κατέθεσε μια πρόταση συνολική που δεν έχει την λογική του μαξιμαλισμού και του να πάρουμε λεφτά, αλλά είναι η πιο ουσιαστική και δίκαιή πρόταση για το ρεύμα» και τρίτον «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Κατάλαβαν ότι σε επίπεδα φορολόγησης η κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια το ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα. Δεν επιτρέπεται να πάμε κάτω από αυτό».

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Π. Μαρινάκης: «Σε επίπεδο φορολόγησης η Κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια ΦΠΑ»”,”description”:”Ο Πάυλος Μαρινάκης μιλάει στο «Σήμερα» για τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους αγρότες..”,”thumbnailUrl”:”https://i4thumbs.glomex.com/dC1idjJwdndiMjRzeGwvMjAyNC8wMi8xNC8wNi81M180NF82NWNjNjM3ODVhZmEyLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT3M10S”,”uploadDate”:”2024-02-14T06:54:54.000Z”,”contentUrl”:”https://video-websearch-indexing.mes.glomex.cloud/368665/v-cz4lel479t1t.mp4″,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cz4lel479t1t”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Για το ρεύμα συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι πρόκειται για την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια επισημαίνοντας ότι η λύση για το ρεύμα «ήταν μια δίκαιη λύση».

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Π. Μαρινάκης: «Το αγροτικό ρεύμα στηρίχθηκε για δύο χρόνια κατά 80-90% από την Κυβέρνηση»”,”description”:”Ο Πάυλος Μαρινάκης μιλάει στο «Σήμερα» για τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους αγρότες.”,”thumbnailUrl”:”https://isthumbs.glomex.com/dC1idjJwdndiMjRzeGwvMjAyNC8wMi8xNC8wNi81NV8yM182NWNjNjNkYjlhY2EyLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT5M55S”,”uploadDate”:”2024-02-14T06:57:14.000Z”,”contentUrl”:”https://video-websearch-indexing.mes.glomex.cloud/0f84e5/v-cz4lrewy5hlt.mp4″,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cz4lrewy5hlt”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αγροτών κι αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέα μπλόκα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών: «Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε πει όμως ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

«Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών»

«Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, είναι στενά», απαντάει την ίδια στιγμή ο Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κελέτσης σημείωσε πως στα δύο μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες, δηλαδή το ενεργειακό και το θέμα των καυσίμων, η κυβέρνηση πήρε δύο μέτρα, πάρα πολύ σημαντικά, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Σε ό, τι αφορά στα καύσιμα, για τρίτη χρονιά δίνει η κυβέρνηση επιστροφή στον φόρο στο πετρέλαιο. Είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται αυτό, διότι είχε καταργηθεί στο παρελθόν και για το 24 με 83 εκατομμύρια θα γίνει αυτή η επιστροφή και μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες, τα 40 από τα 83 θα δοθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το ενεργειακό που είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, το κόστος της ενέργειας για τους αγρότες μας. νομίζω ότι η κυβέρνηση έφτασε πάρα πολύ κοντά σε αυτό που προτείνουν οι αγρότες, δηλαδή οι αγρότες προτείνουν 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν ήταν εύκολο να διασφαλιστεί αυτή η τιμή.

Αλλά η κυβέρνηση τα έβαλε κάτω, τα μέτρησε, χώρισε σε κατηγορίες και για δύο χρόνια, αυτό είναι το σημαντικό, η τιμή θα είναι κοντά στα 9 λεπτά, πολύ κοντά δηλαδή σε αυτό που προτείνουν οι αγρότες και με μία σταθερότητα, που σημαίνει ότι ένας αγρότης θα μπορεί για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον να έχει μία ακριβή εικόνα για το ποιο θα είναι το κόστος που θα πληρώσει στην ενέργεια, συν όμως 8 χρόνια. Διότι δόθηκε και μία προοπτική στα επόμενα 8 χρόνια μιας διασφάλισης αυτής της τιμής στο 30% της τιμής του ρεύματος», ανέφερε ο υφυπουργός.

«Από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με την πρόθεση που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι των μπλόκων τω αγροτών, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με κλείσιμο των τελωνείων και κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ, ο κ. Κελέτσης, υπογράμμισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μέχρι και το επίπεδο του πρωθυπουργού «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο και πρέπει να πω ότι από την πρώτη μέρα που η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανέλαβε, καθημερινά σχεδόν βλέπουμε τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών μας, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τα όργανα τα θεσμοθετημένα της πολιτείας και των ίδιων των αγροτών και εκλέγονται από τους αγρότες».

«Πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Αλλά τα όρια, τα περιθώρια όταν πρόκειται να επιδοτείς, τα περιθώρια είναι στενά όταν αφορούν τον προϋπολογισμό, διότι υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα στη χώρα.

Η χώρα προέρχεται από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τώρα έχουμε καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας. Η οικονομία πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. Αυτό μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε και πολιτική υπέρ των αδύναμων ομάδων. Πάντοτε στην οικονομία, πρέπει να κάνεις κάποιες επιλογές. Όταν δίνεις κάπου, πρέπει να κόψεις από κάπου αλλού. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει και να επιζητείς το σημείο της ισορροπίας.

Εκτιμώ ότι όλα αυτά θα τα συνεκτιμήσουν οι αγρότες μας, αυτοί που αποφασίζουν στα μπλόκα και νομίζω ότι θα πάρουν αποφάσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε επίσης ο υφυπουργός.

12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες μέσω νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τρίτης 13/2.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εξειδίκευσε τα μέτρα, πρόκειται για μια δίκαιη και ουσιαστική ρύθμιση καθώς καλύπτει τόσο τους συνεπείς αγρότες όσο και για αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ποιους αφορά το πρόγραμμα και πώς θα εφαρμοστεί;

Στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής (εκτιμήσεις τιμών):

– Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

– Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

– Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

– Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι παραπάνω τιμές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

2. Τι θα ισχύσει για τα επόμενα 8 έτη;

Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα

από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

3. Πώς θα μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ένας ενδιαφερόμενος; Πότε θα αρχίσει η υποβολή;

Η έναρξη τιμολόγησης για το πρόγραμμα χαμηλών τιμών, που αφορούν στο αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, ξεκινάει από την 1η.4.2024. Το χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατά το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί προσεχώς.

4. Δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα είναι διαφορετικές για δικαιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης αυτών των εκκρεμοτήτων και με ποιους όρους;

Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.

Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι χρεώσεις της συμφωνίας θα είναι ισοκατανεμημένες στη διάρκεια της δεκαετίας.

5. Ποιοι πάροχοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και με ποιον τρόπο;

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

6. Καθώς η συμμετοχή των εταιρειών δεν θα είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης του κόστους για τα ⅔ της κατανάλωσης τα οποία δεν θα καλύπτονται από την ελεγχόμενη τιμή μετά το πέρας της πρώτης διετίας;

Η συμμετοχή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους μετά το πέρας της διετίας. Κι αυτό, καθώς για τα 8 έτη που θα ακολουθήσουν για το 1/3 της κατανάλωσης των παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Σημειώνεται πως για τα 2/3 οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο).

7. Πόση ισχύς ΑΠΕ απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των έργων;

Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων – αγροτών θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 MW ΑΠΕ που θα τύχουν απόλυτης προτεραιότητας έργων σύνδεσης. Γι’ αυτό θα περιγράφεται κάλυψη του 1/3 των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερή τιμή για 8 έτη. Τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα μετά από 2 έτη.

8. Για ποιο λόγο είναι δυνατό να προσφερθούν αυτές οι τιμές μέσω του προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων κι όχι μέσω της αγοράς;

Εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα είναι ελκυστικό για τους παρόχους που θα συμμετάσχουν λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης, με βάση τις εναλλακτικές συμφωνίες που, ήδη, συνάπτουν με μεγάλους πελάτες τους.

Πέραν του νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

9. Υπάρχει πρόβλεψη για ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ);

Ναι, ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλία που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως το Κράτος αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 8 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

10. Ποιο είναι το πεδίο δράσης του προγράμματος «Απόλλων» και πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί;

Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Για την υλοποίησή του θα διενεργηθούν διαγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτά θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.

11. Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Απόλλων»;

Η ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μέσα από το «Απόλλων, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

12. Θα υπάρξει επιδότηση για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα μπορέσουν οι αγρότες να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις;

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά σε αγρότες και αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αυξάνεται, άμεσα (από 3MW σε 6MW), ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW). Επιπρόσθετα, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν