Η «Μήδεια» πάγωσε τα «γαλάζια» έδρανα

Δεν άρεσε ο συμψηφισμός των νεκρών στο Μάτι με τις αστοχίες στην αντιμετώπιση του χιονιά – Έντονες αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Γκρίνιες των «γαλάζιων» βουλευτών για τους επιχειρησιακούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την κακοκαιρία. Ποιους υπουργούς «φωτογραφίζουν», πού επικεντρώνεται η κριτική τους.

Δεν ήταν μόνο τα «πυρά» που δέχτηκε η κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί πέντε ημέρες στην Αττική, και ειδικά στα βόρεια προάστια, οικογένειες και νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, μέσα στην παγωνιά.

Και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν μουρμούρες και έντονες γκρίνιες για το πώς διαχειρίστηκε ο κυβερνητικός μηχανισμός την κακοκαιρία.

Πέρα από τη δυσαρέσκεια για το πινγκ πονγκ των ευθυνών, την οποία εξέφρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλοί είναι οι «γαλάζιοι» βουλευτές οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των βλαβών.

Στο στόχαστρο των βουλευτών είναι και συγκεκριμένοι υπουργοί. Κυρίως είναι υπουργοί εξωκοινοβουλευτικοί, για τους οποίους πολλές φορές οι βουλευτές έχουν διαμαρτυρηθεί καταλογίζοντάς τους αλαζονεία.

Σε τρία σημεία επικεντρώνεται η εσωκομματική κριτική:

Πρώτον, στο δημόσιο λόγο που εκφράζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δη από υπουργούς, όπου επιχειρήθηκε να συμψηφιστούν τα κακώς κείμενα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με αστοχίες της Ν.Δ. Πολλοί βουλευτές δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με αυτή τη λογική, τονίζοντας ότι δίνεται λάθος μήνυμα προς τους ψηφοφόρους. Εξηγούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε για τα πεπραγμένα του και δεν πρέπει η διακυβέρνηση της Ν.Δ. να συγκρίνεται με το παρελθόν. Η Ν.Δ. ψηφίστηκε για να δίνει λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., περίπου 20 βουλευτές πήραν το λόγο εκφράζοντας αυτό το παράπονο. Οι περισσότεροι «φωτογράφιζαν» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη δήλωσή του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους νεκρούς στο Μάτι, όταν ρωτήθηκε για την κακοκαιρία και για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης προσπάθησε να πάρει αποστάσεις όταν κλήθηκε να τη σχολιάσει: «Ο κόσμος αυτές τις μέρες ταλαιπωρείται. Είμαστε όλοι, εδώ, ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Ένα ζήτημα, που σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης».

Δεύτερον σημείο της εσωκομματικής κριτικής είναι και ο επικοινωνιακός χειρισμός από το Μέγαρο Μαξίμου. Μερικοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η εισήγηση που έκαναν συνεργάτες του πρωθυπουργού για να ανακοινώσει τη μείωση του ρεύματος στους πληττόμενους ήταν άκαιρη και μπορεί να προκάλεσε και αντίθετα αποτελέσματα. Τονίζουν ότι πρέπει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να έρχονται στη θέση των πολιτών και της κοινωνίας και να μην κλείνονται στη γυάλα της εξουσίας. Όπως επεσήμαναν, τη στιγμή που ο άλλος δεν έχει να ζεστάνει τα μικρά παιδιά του, είναι αποκλεισμένος, τη στιγμή που κινδυνεύουν ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας, το να ανακοινώνεις ότι θα γλιτώσει κάποια λίγα χρήματα, λειτουργεί ως μπούμερανγκ και εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους πληττομένους.

Επίσης, μερικοί βουλευτές διαφώνησαν και με το γεγονός ότι ανακοινωνόταν πως μεταφέρονταν από άλλους νομούς ανθρώπινο και υλικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να γίνονται αποδέκτες παραπόνων από τους πολίτες, καθώς και οι δικοί τους νομοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Τρίτον, η κριτική εστιάζεται στην άσχημη εικόνα που έδωσε η κυβέρνηση, που δεν μπόρεσε σε λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση, ακόμη και με συνδρομή και άλλων Δυνάμεων, όπως των Ενόπλων, για τη μετακίνηση κορμών και άλλων εργασιών, ή έπρεπε να υπάρχει και η σκέψη από την πρώτη στιγμή να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία οι πληγείσες οικογένειες.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν