Η «Βραδυνή της Κυριακής» αποκαλύπτει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τον Καταδυτικό Τουρισμό

Στόχος τα 30 εκατ. αυτοδύτες

Μερίδιο από την «πίτα» του Καταδυτικού Τουρισμού που αναμένεται να αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% σε παγκόσμιο επίπεδο (πηγή: Technavio), επιδιώκει να λάβει η Ελλάδα, η οποία αν και είναι μία από τις χώρες που διαθέτουν από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές παγκοσμίως ,έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή τη μορφή εναλλακτικού Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού προωθεί νομοθετική ρύθμιση, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Βραδυνή της Κυριακής».

Η βασική στόχευση της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, και δη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, είναι μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος των καταδύσεων αναψυχής, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δεκάδων εκατομμυρίων τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο –κάποιοι προσδιορίζουν αυτό τον αριθμό σε πάνω από 30 εκατομμύρια αυτοδύτες. Πέρα, όμως, από τον αριθμό των εν δυνάμει αυτοδυτών – τουριστών που θα μπορέσει να προσελκύσει η χώρα, μέσω της απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου, είναι και η υψηλή μέση δαπάνη ανά επίσκεψη των συγκεκριμένων τουριστών.

Σύμφωνα με την RSTC Europe, ο μέσος χρόνος παραμονής των αυτοδυτών σε μια περιοχή κυμαίνεται από 5 έως 7 ημέρες και η μέση δαπάνη αγγίζει τα 750 ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η δαπάνη για τις καταδύσεις. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι τουρίστες ξοδεύουν, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, επιπλέον 300-400 ευρώ για το πακέτο κατάδυσης. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από διεθνείς μελέτες και έρευνες είναι ότι παρόλο που οι τουρίστες επισκέπτονται έναν προορισμό αποκλειστικά για καταδύσεις, πολλοί θέλουν να συνδυάσουν τις καταδύσεις με άλλες δραστηριότητες, όπως τένις, γκολφ, πεζοπορία, ποδηλασία ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως ένα καλό καταδυτικό αξιοθέατο, όπως π.χ. το ναυάγιο της Ζηνοβίας στην Κύπρο, έξω από τη Λάρνακα, μπορεί να προσελκύσει περισσότερους από 50.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση. Ακόμη πιο εντυπωσιακά, όμως, είναι τα νούμερα από άλλους καταδυτικούς προορισμούς, όπως είναι π.χ. αυτά που υπάρχουν στην Αίγυπτο και στην Κροατία.

Για τις συγκεκριμένες χώρες ο καταδυτικός Τουρισμός θεωρείται «χρυσή πηγή εσόδων». Όχι άδικα.

H Αίγυπτος πρόσφατα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών καταδύσεων του κόσμου για το 2019, μέσω μιας παγκόσμιας διαδικασίας ψηφοφορίας που διεξάγεται από το περιοδικό καταδύσεων «DIVE Travel». Με βάση τα στοιχεία, μόνο στην περιοχή Sharm El Sheikh υπάρχουν πάνω από 40 καταδυτικά κέντρα, ενώ περισσότερα από 200 καταδυτικά σκάφη μεταφέρουν πάνω από 6.000 δύτες, οι οποίοι καταλύουν στις περίπου 200.000 κλίνες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας πίσω τους έσοδα που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην Κροατία, η συγκεκριμένη μορφή Τουρισμού γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, της τάξεως του 270% μέσα σε πέντε χρόνια. Βέβαια, σημαντική είναι η συνεισφορά των καταδυτικών πάρκων και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο, όπως αναφέρεται σε άλλες μελέτες.

Ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος

Όπως αποδεικνύεται από τις έρευνες, τις μελέτες και τα στοιχεία, ο Καταδυτικός Τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Οικονομία μιας χώρας. Επίσης ως ειδικότερη μορφή του Θαλάσσιου Τουρισμού έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς ο πλούτος των ελληνικών υποθαλάσσιων περιοχών μας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο για εξερεύνηση από τους ενδιαφερόμενους δύτες-επισκέπτες.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με βασικό μέλημα τη βιώσιμη ανάπτυξη του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυσή του και την προσέλκυση τουριστών με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, και πάντα υπό το πρίσμα της διαφύλαξης του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, το υπουργείο Τουρισμού προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. Το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κατάλληλου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την ανάδειξη του Καταδυτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, μέσα από την προστασία και αξιοποίηση των πλούσιων υποθαλάσσιων περιοχών της χώρας και την ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Ποιες αλλαγές έρχονται

Τι είναι ο Καταδυτικός Τουρισμός: Ο Καταδυτικός Τουρισμός είναι κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την ελεύθερη ή αυτόνομη, καθοδηγούμενη ή μη, κατάδυση ή περιήγηση επιφάνειας ή υποβρύχιας περιήγησης σε υποθαλάσσιους χώρους, όπως Καταδυτικά Πάρκα, Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, Νεότερα Ναυάγια και Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα, που επιλέγουν οι επισκέπτες – τουρίστες συνδυάζοντας τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, καθώς και η εκμάθηση ή η καθοδήγηση κατάδυσης με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

Κριτήρια: με την κατηγοριοποίηση των πεδίων Καταδυτικού Τουρισμού επιδιώκεται η αποτύπωση των δυνατοτήτων που προσφέρει η χώρα για επισκέψιμους καταδυτικούς προορισμούς. Παράλληλα, εισάγονται κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία των Καταδυτικών Αξιοθέατων, ως απαραίτητης υποδομής για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού και την αποτελεσματική και αειφόρο προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής από καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης (καταδυτικές κρουαζιέρες, live aboard).

Καταδυτικά αξιοθέατα: με το νομοθέτημα αξιοποιούνται για πρώτη φορά με ταυτόχρονη προστασία τους τα Νεώτερα Ναυάγια. Στα ναυάγια ηλικίας άνω των 50 ετών, που με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, το 2003, έχουν χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικά αγαθά, δεν επιτρέπονταν έως σήμερα οι καταδύσεις αναψυχής.

Με τη νέα ρύθμιση, απαγορεύονται οι ασυνόδευτες καταδύσεις αλλά επιτρέπονται οι καταδύσεις με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, εγγεγραμμένους στο μητρώο του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του άρθρου 8 του ν. 3409/2005. Αξιοποιείται με τον τρόπο αυτό ένα τόσο σπουδαίο Καταδυτικό Αξιοθέατο και ενισχύεται η προστασία του με την πρόβλεψη αυστηρών ποινών σε περίπτωση οποιασδήποτε επέμβασης, αλλοίωσης ή αφαίρεσης αντικειμένων στα ναυάγια ή το βυθό πέριξ αυτών.

Επενδύσεις: με το προωθούμενο νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα για τη δημιουργία Καταδυτικών Αξιοθέατων, ως αναγκαίας υποδομής, για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού, την προστασία των Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων και εν γένει του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η χωροθέτηση και η δημιουργία Αξιοθέατων Καταδυτικού Τουρισμού συνιστούν έργα αναπτυξιακού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα που θα δώσουν ώθηση στην ενίσχυση τόσο της περιφερειακής όσο και της εθνικής Οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα για τη χρηματοδότησή τους. Επίσης, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για απαλλαγή των χορηγιών από φόρο δωρεάς για τη δημιουργία Καταδυτικών Αξιοθέατων, ενώ όταν οι χορηγίες προέρχονται από επιχειρήσεις, τότε θεωρούνται επιχειρησιακές δαπάνες κοινωνικής ευθύνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιχορηγούμενα Καταδυτικά Αξιοθέατα θα τεθούν πράγματι σε λειτουργία.

Συμβουλευτικό Όργανο: συστήνεται για πρώτη φορά ένα μόνιμο, συμβουλευτικό, διυπουργικό Όργανο στο υπουργείο Τουρισμού, σκοπός του οποίου είναι να συνδράμει συμβουλευτικά τον υπουργό Τουρισμού και μέσω αυτού την Πολιτεία στο σύνολό της, για την παρακολούθηση της πορείας και των εξελίξεων του κλάδου, το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού και τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Αξιοθέατων.

Κυρώσεις: το νομοσχέδιο προβλέπει και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις σε χώρους Καταδυτικών Πάρκων και πρόσθετες κυρώσεις για τους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής για την τέλεση παραβάσεων εντός του χώρου των Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων, Νεότερων Ναυαγίων και Καταδυτικών Πάρκων, με στόχο την προστασία του Καταδυτικού Τουρισμού στη χώρα.

Ο Χάρης Θεοχάρης εξηγεί την νέα πρόκληση του υπουργείου Τουρισμού

«Θα συμβάλει στην ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών»

«Με τις αλλαγές που προωθούμε επιδιώκεται η βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού στη χώρα μας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποθαλάσσιων περιοχών μας μέσα από την ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προϊόντων», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Όπως διευκρινίζει: «Ο Καταδυτικός Τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την Οικονομία μιας χώρας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Οι καταδύσεις αναψυχής είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται σε τουρίστες που ταξιδεύουν ειδικά για να καταδυθούν αναζητώντας κάθε φορά ελκυστικούς καταδυτικούς προορισμούς είτε ως μέρος των διακοπών τους είτε ως ξεχωριστή εμπειρία. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες “διεκδικούν” μερίδιο σε αυτήν την αγορά τουριστών, που δεν είναι συγκυριακοί και τυχαίοι, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού τους περιβάλλοντος».

«Με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση», σημειώνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, «εισάγονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και στην κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου. Φυσικά, υπάρχει πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων σε χώρους Καταδυτικών Πάρκων και για τους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, για παραβάσεις που συντελούνται εντός του χώρου Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων, Νεωτέρων Ναυαγίων και Καταδυτικών Πάρκων».

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν