Κοινοβουλευτική μάχη για το φορολογικό με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή επίσκεψη Ερντογάν

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση των δυο ηγετών αύριο και επιδίωξη είναι να κυλήσουν όλα ομαλά

Απέναντι σε 8 κοινοβουλευτικές ομάδες θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη (06/12) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή όπου θα υπερασπιστεί τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση σε μια συζήτηση που θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις εν όψει της αυριανής άφιξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το σκεπτικό του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μιας μεταρρύθμισης η οποία κατά την κυβέρνηση θα αποκαταστήσει αδικίες, θα πατάξει την φοροδιαφυγή και θα φέρει έσοδα στο κράτος.

Θα υπερασπιστεί για ακόμα μια φορά την ορθότητα των ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ είναι σε εξέλιξη πολλές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε πολλές κατηγορίες αυτής της επαγγελματικής ομάδας.

Παράλληλα, θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική καθώς έγιναν σημειακές αλλαγές θα διευκρινίσει για ακόμα μια φορά τι σημαίνει μαχητό τεκμήριο και θα περιγράψει πως όπου ήταν δυνατόν έγιναν βελτιώσεις.

Θα τονίσει ότι δεν πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο φορολόγησης, επισημαίνοντας τις εξαιρέσεις, αλλά και ότι δίνεται η δυνατότητα αναδρομικού ελέγχου, προκειμένου να μην πληρώσει ο φορολογούμενος το τεκμήριο.

Θα επαναλάβει ότι η φοροδιαφυγή είναι ο ορισμός της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και πως δεν μπορεί κάποιοι να ζουν σαν βασιλιάδες και να εμφανίζονται φτωχοί.






Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σκληρή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στο Μαξίμου την πρώτη εμφάνιση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς ο επικεφαλής της οποίας Αλέξης Χαρίτσης θα πραγματοποιήσει την «παρθενική» του εμφάνιση με αυτή την ιδιότητα στο κοινοβούλιο και θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να κλέψει τις εντυπώσεις και να κάνει αισθητή την παρουσία του σχηματισμού του.

Ετοιμασίες για το τετ α τετ με Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν και την τελευταία λεπτομέρεια προκειμένου να υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην συνάντηση των δυο ηγετών αύριο και επιδίωξη είναι να κυλήσουν όλα ομαλά για τα Ελληνοτουρκικά.






Ο Τούρκος Πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11 το πρωί της Πέμπτης και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μαζί με τους 8 υπουργούς που θα τον συνοδεύουν θα φτάσει στην Αθήνα με πρώτη στάση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκεί, στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τρία τέταρτα μετά, στις 12.15 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα τον περιμένει ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσει μια συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών και στις 13:00 οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Ταυτόχρονα οι υπουργοί του θα βλέπουν τους Έλληνες ομολόγους τους και μετά τις δηλώσεις των δυο ηγετών θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα.

Αυτό θα είναι το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία συναντώνται οι δυο ηγέτες θεωρείται κομβική καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με τις δυο χώρες να έχουν μεν διαφορετική στάση απέναντι στις αντιμαχόμενες πλευρές αλλά με την Ελλάδα να μην έχει μονομέρεια αλλά τάσσεται υπέρ των δυο κρατών αλλά και ζητεί να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μην ενταθεί και άλλο η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρότι έχει στρέψει τα βέλη του κατά της Δύσης και ιδιαίτερα κατά των ΗΠΑ έχει «βγάλει από το κάδρο» την Ελλάδα.

Αυτό που έχει σημασία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την θετική ατζέντα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν