Κυβέρνηση: Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος με το ΚΙΝΑΛ

Γιατί η κυβέρνηση «στοχοποιεί» το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σε θέση μάχης έχουν μπει τα κόμματα, καθώς με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες τα πνεύματα έχουν οξυνθεί. Στο κυνήγι της αυτοδυναμίας, η κυβέρνηση έχει οριοθετήσει δύο μέτωπα απέναντί της. Τόσο το μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο κύριος αντίπαλός της, όσο και το μέτωπο κατά του ανεβασμένου δημοσκοπικά ΚΙΝ.ΑΛ., στο οποίο δεν θέλουν να του αφήσουν το χώρο του Κέντρου, δεξαμενή από την οποία αντλεί ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το σήμα έχει δοθεί από την κυβέρνηση σχετικά με το ΚΙΝ.ΑΛ. Ο «μήνας του μέλιτος» έχει λήξει και το κόμμα υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη όχι δεν μένει στο απυρόβλητο, αλλά με κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύονται οι αδυναμίες και τα κενά της στρατηγικής του.

Ένας από τους πρώτους στόχους της τακτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι να αναδείξει ότι συμπορεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ, ότι ακολουθεί μία πιο αριστερή πολιτική και απομακρύνεται από το Κέντρο, χώρο που η Ν.Δ. θεωρεί πολύτιμο για την άντληση ψήφων. Δεν είναι μόνο το κονταροχτύπημα για τους ψήφους που έχουν κάνει το κόμμα της Ν.Δ. να αλλάξει πλεύση. Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις δεύτερες κάλπες και στην απόκτηση της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Ένα ΚΙΝ.ΑΛ. με αυξημένα ποσοστά μπορεί να αποτελέσει έναν άλλο ικανό πόλο για να διαφύγουν ψήφοι προς τα εκεί και να μην υπάρξει η συσπείρωση που απαιτείται στον πόλο της Ν.Δ. για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Έτσι, από τη Ν.Δ. καταλογίζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Με αφορμή το περιστατικό με τον Πολάκη, που παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής, κατηγορεί η κυβέρνηση το ΚΙΝ.ΑΛ. ότι κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον κ. Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία, και τους κανόνες της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου από την άλλη.

Επίσης, από την κυβέρνηση καταλογίζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή, το μηδενισμό και τη στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «όχι σε όλα» και καταψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας για παροχή voucher αξίας 200 ευρώ σε 160.000 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολεία Ειδικής Αγωγής για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση ασκεί πίεση προς το ΚΙΝ.ΑΛ. για να πάρει θέση και στην υπόθεση Νοvartis. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, που είπε: «Πού είναι ο κ. Ανδρουλάκης για τη Novartis; Ούτε μία δήλωση για τη Novartis ο κ. Ανδρουλάκης».

Ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε, μάλιστα, στη Βουλή επιτιθέμενος και προσωπικά στον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως το να πολιτεύεσαι κρυπτόμενος είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο, ονομάζοντάς την «η συνταγή της ωραίας Ελένης».

Το πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη και η αποδόμησή του είναι ένα άλλο σημείο που εστιάζουν στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, πιστεύουν ότι το αδύνατό του σημείο είναι ότι αντιμετωπίζει επιδερμικά σημαντικά θέματα, δεν δίνει απαντήσεις επί της ουσίας σε φλέγοντα ζητήματα και υπεκφεύγει με γενικολογίες. Στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθεί για το κόμμα του τη γραμμή «ΣΥΡΙΖΑ λάιτ».

«Ο πολακισμός διαπνέει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία διακρίνουν ότι ακολουθεί στρατηγική τοξικότητας, υπό τη δημοσκοπική πίεση του ΚΙΝ.ΑΛ. Ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για αυτό θεωρούν τις εμφανίσεις του Παύλου Πολάκη στη Βουλή και την πλήρη κάλυψη που έλαβε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα πόλωσης, έντασης και αντιπαράθεσης, στο οποίο θα κυριαρχούν οι ψευδείς καταγγελίες και προσωπικές επιθέσεις, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων παρά την ανταλλαγή επιχειρημάτων. Μάλιστα, ερμηνεύουν αυτή τη στάση λόγω της αδυναμίας του να διατυπώσει σοβαρό πολιτικό λόγο και να παρουσιάσει χρήσιμες αντιπροτάσεις στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες «Είναι φανερό ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει επιλέξει ως γήπεδό της την απαξίωση των θεσμών, το διχασμό και τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής. Ίσως, τελικά, αυτός είναι ο φυσικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους ισχυρισμούς του ότι εκπροσωπεί κάτι διαφορετικό», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους, στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «στον ολισθηρό κατήφορο, διότι δεν είναι όμοιά του». Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε κομματικά στελέχη κατήγγειλε την τοξικότητα και το διχαστικό λόγο, στα οποία επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την επιμονή του στη μετριοπάθεια, στον προγραμματικό λόγο, και στο έργο της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαία και η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο μίας φυγής προς τα εμπρός, που δείχνει την προσήλωση της κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Αλλά η κριτική δεν στρέφεται μόνο απέναντι στον Πολάκη. Ο όρος «πολακισμός» υιοθετείται από τα κυβερνητικά χείλη ως μία αντίληψη που διαπνέει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Λαβή για την κριτική αυτή της κυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η δημόσια τοποθέτηση της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοδουλοπούλου, σε κομματική εκδήλωση, όπου, μεταξύ άλλων, ζήτησε έλεγχο του κράτους «από δικούς τους ανθρώπους». «Δεν πρόκειται μόνο για τον κ. Πολάκη, αλλά για μία συνολική αντίληψη υπονόμευσης των θεσμών του πολιτεύματος. Η σιωπή του κ. Τσίπρα συνιστά ολοφάνερη την αποδοχή και συναίνεση», επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το κλίμα της τοξικότητας στο οποίο αποσκοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αποτελέσματα, καθώς η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012, όταν η κοινωνία αντιμετώπιζε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Επομένως, η στρατηγική της τυφλής οργής, της ανυπόστατης καταγγελίας και των εύκολων, δήθεν, λύσεων που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέβει στην εξουσί,α σήμερα πείθει ένα μικρό ακροατήριο, που όλο και συρρικνώνεται.

Ίσως σας ενδιαφέρουν