Μήνυμα Τραμπ σε Ερντογάν-Μέρκελ, χαμόγελα στο Μαξίμου

Η κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 γέμισε ικανοποίηση την κυβέρνηση

Είναι μία επιλογή, τα οφέλη της οποίας η Ελλάδα θα τα «γευθεί» το επόμενο διάστημα. Η στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία μπορεί στην πλειοψηφία των πολιτών να μην λέει πολλά, στη διπλωματική σκακιέρα όμως ισοδυναμεί με μία κίνηση ματ για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αναφορά ευθέως στη χώρα μας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, στο Μέγαρο Μαξίμου η είδηση για τις κυρώσεις έφτασε μερικές ώρες πριν ανακοινωθεί επισήμως. Αμέσως ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ.

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SBB), στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» αναφέρει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη , δίνοντας το στίγμα της ελληνικής αντίδρασης.

Η κίνηση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά τις δύο εμπλεκόμενες χώρες (ΗΠΑ-Τουρκία), κάτι το οποίο δε θα πρέπει να ξεχνάμε. Όπως επισημαίνει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείεται να ισοδυναμεί με την απαρχή για άσκηση ισχυρής πίεσης σε δύο επίπεδα από τις ΗΠΑ , τα οποία έχουν απόλυτη σχέση με την Ελλάδα και τα συμφέροντα της στην περιοχή:

  • Από την μία η Άγκυρα θα αναγκαστεί να συνειδητοποιήσει ότι ο «τσαμπουκάς» στην Μεσόγειο ενοχλεί πολλούς και μάλιστα ισχυρούς παγκόσμιους παίχτες. Ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας από τους πλέον προνομιακούς συνομιλητές του κ. Τραμπ.
  • Από την άλλη η επιβολή κυρώσεων δεν αποκλείεται να αφυπνίσει το Βερολίνο, το οποίο ουσιαστικά μπλόκαρε κάθε σοβαρή συζήτηση για άσκηση πιέσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι θέλοντας και μη, η Άνγκελα Μέρκελ θα φτάσει μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκεί θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για τον κ. Ερντογάν.

Ίσως σας ενδιαφέρουν