Μητσοτάκης για Ερντογάν: Άνοιξε ένας δίαυλος, δεν λύθηκαν τα προβλήματα δια μαγείας

«Η σημερινή συνάντηση άνοιξε έναν δίαυλο και έναν οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας»

Δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Τετάρτης (12/07).

«Η σημερινή συνάντηση άνοιξε έναν δίαυλο και έναν οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, σχετικά με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπεύδοντας όμως να επισημάνει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας».

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Τόνισε ακόμα ότι «η σημερινή συνάντηση έδειξε την διάθεση για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και άνοιξε έναν δίαυλο και έναν οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες».

«Πρόθεσή μας είναι να συναντηθούμε σε ένα επίπεδο ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του χρόνου», δήλωσε ο ίδιος, ωστόσο-όπως είπε- «αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα αλλά δείχνει την διάθεση της επαναπροσέγγισης από μια θετική σκοπιά. προβλήματα ως δια μαγείας».

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομαι για καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες.

Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερες δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προφανές ότι μια βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας σχετίζεται με την άποψη που έχουν Αθήνα και Λευκωσία.

Εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία να είναι κάθετα απέναντι στην Δύση.

Το όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των πολυμερών σχημάτων.

Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Είναι μια στροφή αλλά έχω την υποχρέωση να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

«Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε πως «δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα ούτε μπορούμε να μιλήσουμε για μια διαφορετική ημέρα γιατί δεν ξεχνάμε όσα έγιναν εδώ και 4 χρόνια».

«Το χρωστάμε στους λαούς μας να προσπαθήσουμε έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Να μην είμαστε σε καθεστώς έντασης, να μην είμαστε στα κόκκινα να το πω σωστά», δήλωσε εμφατικά.

Για το αν τέθηκε θέμα εξοπλισμών απάντησε ότι «δεν τέθηκε γιατί δεν μπορούσε να τεθεί. Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είναι δρομολογημένο και δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων αλλά συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ και στην αυτονομία της Ευρώπης».

Πάντως, για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας και ειδικά τα F16 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Μπορώ να μιλήσω για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας που είναι ισχυρότερες παρά ποτέ, μίλησα με Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου.

Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και μπορώ να πω ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε σύντομα θετικές ειδήσεις για το πώς προτίθενται να ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Για την Τουρκία μας αφορά έμμεσα. Η στάση του Κογκρέσου είναι γνωστή, απομένει να δούμε πως θα διατυπωθεί το αίτημα, είναι κοινός τόπος όλων ο τρόπος που θα διατυπωθεί».

Για συναντήσεις με Μακρόν και Ράμα

«Οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν είδηση. Επαναβεβαιώσαμε τις σχέσεις με τη Γαλλία και στον αμυντικό τομέα.

Θα έχουμε και την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας, η οποία αυτή τη στιγμή χτίζεται στα ναυπηγεία, συζητήσαμε και ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τη μετανάστευση.

Το ίδιο ισχύει και για τον καγκελάριο Σολτς στις συζητήσεις που είχαμε. Με τον Αλβανό ομόλογό μου του έθεσα το θέμα του Μπελέρη, αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια χώρα που έχει θέσει το κράτος δικαίου στην προμετωπίδα του, σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διμερείς επαφές του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, είπε πως «οι μεταναστευτικές ροές στη μεσόγειο είναι υβριδική απειλή για τη Μεσόγειο. Μας απασχολεί πολύ τι γίνεται στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό αλλά και στην άμεση γειτονιά μας και αναφέρομαι στη Βόρεια Αφρική».

«Κάνουμε συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία και προφανώς αυτό προσαρμόζει συνολικά τα θέματα που μπαίνουν στη συζήτηση, γνωρίζει καλά η Τουρκία ποια είναι τα θέματα που η Ελλάδα δεν συζητά», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού “,”description”:”Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού “,”thumbnailUrl”:”https://i2thumbs.glomex.com/dC1idjJwdndiMjRzeGwvMjAyMy8wNy8xMi8xMy8xOV8zM182NGFlYTg2NTFkYTQwLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT16M46S”,”uploadDate”:”2023-07-12T13:23:37.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cu06zmhpz4tl”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Ίσως σας ενδιαφέρουν