Μητσοτάκης: Μήνυμα σε Τουρκία και ΕΕ – Διάλογος υπό προϋποθέσεις

H συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN

Κατά την παρέμβασή του στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία που πραγματοποιήθηκε χθες (19 Αυγούστου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στα θέματα της ατζέντας της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε γύρος σχετικής συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε μεν να κρατήσει ίσες αποστάσεις, όμως, για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες της Τουρκίας, όσον αφορά στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Αντίστοιχα μηνύματα, αλλά και κάλεσμα προς τους γείτονες με διάλογο, απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και φυσικά στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε ακόμα για το προσφυγικό, αλλά και την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξει νέο lockdown. «Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο CNN υπογραμμίζοντας όμως πως «δεν θα μπούμε σε καραντίνα» (lockdown). «Είναι φυσιολογικό να δούμε αύξηση. Λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αν μείνουν τα νούμερα ως έχουν, δεν ανησυχώ για την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά φυσικά η πρόκληση είναι να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία. Όσοι έρθουν θα βιώσουν ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι, σε ορισμένα μέρη τα μπαρ και νάιτκλαμπ κλείνουν στις 12», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα των Νew Υork Τimes ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε πρόσφυγες στην θάλασσα το οποίο διέψευσε υπογραμμίζοντας: «Όχι, δεν συνέβη. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Έχουμε σκληρή αλλά δίκαιη συνοριακή πολιτική. Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί συνιστούν προσβολή για το λιμενικό μας. Το ελληνικό λιμενικό έχει διασώσει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα.

Και τα νησιά μας πάντα παρείχαν καταφύγιο σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη. Αλλά να θυμίσω ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο το μεταναστευτικό. Απείλησε την Ευρώπη, απείλησε την Ελλάδα, να στείλει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους να περάσουν τα σύνορα μας.

Τότε είπαμε, αυτό δεν θα συμβεί, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Υπήρξαν παρόμοιες αναφορές, όλες αυτές οι αναφορές είναι από την ίδια πηγή, προέρχονταν από την Τουρκία. Εγώ θα έλεγα, κάποιοι από τους ρεπόρτερ που κάνουν τέτοια ερευνητική δημοσιογραφία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τον έλεγχο των πηγών τους. Πάντα επαγρυπνούμε. Είναι παράξενο που κατηγορείται η Ελλάδα, όταν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και πώς η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, απελπισμένους ανθρώπους.

Είμαστε θύματα μιας σημαντικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Όμως λέω και πάλι ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε επεισόδιο, θα είμαι ο πρώτος που θα το εξετάσω. Η Ελλάδα σέβεται το κράτος δικαίου, έχουμε χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πολλοί από αυτούς θα ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο CNN.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική προκλητικότητα και τόνισε πως αυτό που είδαμε την τελευταία εβδομάδα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.

«Υπάρχει μία διαφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και έχουμε πει στην Τουρκία ότι θα έπρεπε να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν μπορούμε να το λύσουμε οι δυο μας, μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία υπογράμμισε ότι προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, προκαλώντας απότομη κλιμάκωση της έντασης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε ο ίδιος πρώτη φορά ότι σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα περιστατικό όπου δύο πλοία επακούμβησαν και άφησε να φανεί ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με ευθύνη της Τουρκίας.

«Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες.

Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα για διάλογο, εάν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά.

Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη έγινε λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ όπου έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν