Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis – Είμαστε σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς του εμβολίου

Όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στη ΔΕΘ

Σε όλα τα καίρια ζητήματα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη στη ΔΕΘ.

Για την αποχώρηση του Oruc Reis, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε πως θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Τον τελευταίο μήνα δεν δημιουργήθηκε κλίμα για συζητήσεις εξαιτίας της Τουρκίας.

Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Εφόσον δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι για να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο έντασης.

Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης με ισχυρές συμμαχίες, διπλωματικά είμαστε πιο ενισχυμένοι και σε κάθε περίπτωση ο διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι το μόνο πρόβλημα.

Πιστεύω ότι οι νησιώτες μας οι οποίοι στέκονται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένοι από αυτές τις εξελίξεις αν οδηγηθούμε στην κατεύθυνση που περιέγραψα».

Όσον αφορά στη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Χθες μίλησα με κ. Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων».

«Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση για το εμβόλιο του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο γενικού lockdown απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε περισσότερα από ένα εμβόλιο, που θα είναι ασφαλή. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα πάρουμε τον αριθμό που μας αναλογεί. Έχω πει ότι θα είναι δωρεάν. Το πρόβλημα μας θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν.

Αν θα πρέπει για λόγους συμβολισμού να εμβολιαστώ εγώ πρώτος και η οικογένειά μου, θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου για αυτό και λέω για έξι μήνες μπροστά μας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για πείσουμε τους πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα».

«Δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που μιλάνε και δεν κάνουν τίποτα στην πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για καθυστερήσεις στα βασικά έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και το τι θα κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παθογενειών.

Είπε πως το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι φιλόδοξο, αλλά εφικτό. Μίλησε αναλυτικά για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και για την εξέλιξή τους. «Αυτά που έχουν γίνει είναι πολλά για έναν χρόνο και την ίδια ταχύτητα και προσήλωση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα επιδείξουμε κι από δω και στο εξής».

Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε.

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

«Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στην ώρα τους»

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο, τον Μάρτιο»

«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».

«Η διπλωματική θέση της Ελλάδας σήμερα είναι ισχυρή»

Όταν μίλησα για προβλεψιμότητα μίλησα για την ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ρωτούσα αν η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες. Πιστεύω ότι είναι. Γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ.

«Η Ήπειρος θα είναι η μεγάλη ωφελημένη μιας αναπτυξιακής προσέγγισης και στρατηγικής»

Σε ερώτηση για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα έργα υποδομής στην περιοχή, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ήπειρος θα είναι η μεγάλη ωφελημένη μιας αναπτυξιακής προσέγγισης και στρατηγικής που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο, τη δυνατότητα των Ιωαννίνων και των άλλων μεγάλων πόλεων να είναι κέντρα έρευνας και απασχόλησης στην περιοχή».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί»

«Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι αγρότες θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες»

Οι αγρότες θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν ανάγκες θα το κάνουμε, σε συνεννόηση με τον κ. Βορίδη και τους δύο υφυπουργούς. Το υπουργείο έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Αχελώο ανέφερε ότι “πρέπει να ξαναδούμε το project Αχελώος με μια φρέσκια ματιά”.

«Το έργο για τον αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας, τον Ε65, θα προχωρήσει»

Για τον αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας, τον Ε65, είπε ότι πέρυσι είχε εκφράσει την προσδοκία του φέτος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα πάρουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Διαβεβαίωσε επίσης πως το έργο είναι πολύ σημαντικό έχει καταβάλει ο ίδιος προσωπικά προσπάθειες και αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που λείπει ως προς την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρομών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Διαχειριζόμαστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με απόλυτη διαφάνεια»

«Ήταν μια διαδικασία του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επανέλθουμε σε διερευνητικές συζητήσεις για το ένα αντικείμενο, το οποίο έχουμε να συζητήσουμε την Τουρκία, που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός για τις συζητήσεις στο Βερολίνο.

«Αυτό ήταν το αντικείμενο της συμφωνίας, καθώς και για το γενικότερο πλαίσιο ότι υπάρχει επιθυμία και διάθεση. Βεβαίως υπήρχε ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο βαθμός των λεπτομερειών αφορά τις εμπιστευτικές συζητήσεις που κάνω με τους πολιτικούς αρχηγούς. Διαχειριζόμαστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με απόλυτη διαφάνεια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια»

«Το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κυρώσει μια διεθνή συμφωνία. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μα, αλλά έχουμε πει επίσης ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς κυρωμένες συμφωνίες» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία.

«’Αρα το ζήτημα έχει κλείσει. Αυτό που δεν έχει κλείσει είναι η σωστή εφαρμογή μιας προβληματικής, κατά την άποψη μας, συμφωνίας. Έχουμε επιφυλάξεις τις οποίες θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Θα τον συναντήσω, όπως και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο του economist μέσα στην εβδομάδα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν