Μητσοτάκης στο Νταβός: «Η kolotoumpa του ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε πολύ στην οικονομία» (vids)

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για τα σύνορα της ΕΕ

Το γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον, στο Νταβός έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Microsoft.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στη χώρα μας γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα περιβάλλον φιλικό σε επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, γεγονός που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές έως το 2023. Συνεπώς, υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για όσους κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση που κατατρύχει την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η λεγόμενη «κολοτούμπα» είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αποκορύφωμα αυτής ήταν τα capital controls, όπως επίσης ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άλλη τροπή μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση».

Ειδική μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Το μεταναστευτικό αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση, με το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική λύση με για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί πρώτα η συμφωνία.

Σημείωσε ότι σε αυτήν αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή, ενώ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Ως προς τον αγωγό EastMed, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται από τη συμφωνία εφόσον θα σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, ανέφερε ότι θα ήθελε να δει το αίτημα της Ελλάδας να συμμετάσχει στη «διαδικασία του Βερολίνου» να γίνεται αποδεκτό, καθώς η χώρα μας είναι ο πιο κοντινός Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης.

https://www.youtube.com/watch?v=4K7saNpsVzc&feature=youtu.be

Ίσως σας ενδιαφέρουν