Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε την σθεναρή μας στήριξη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Βαρσοβία και μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου

«Έχω πολύ σημαντικούς αλλά και προσωπικούς λόγους κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία όπως γνωρίζετε η σύζυγός μου έχει και πολωνική καταγωγή» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ στην Βαρσοβία.

Τόνισε ότι είμαστε στον τρίτο χρόνο της απρόκλητης και παράνομης επίθεση στην Ουκρανία από την Ρωσία και ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και στην Πολωνία.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Θα συνεχίσουμε την σθεναρή μας στήριξή στην Ουκρανία και οικονομία και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί, είπε ενώ όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση είπε ότι οι προκλήσεις είναι διαφορετικές αλλά οι αρχές είναι κοινές. Πρέπει α υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της ΕΕ και έχει γίνει πρόοδος στην ΕΕ που δέχεται ότι είναι κοινά σύνορα και επανέλαβε ότι δεν θα δώσουν χώρο στους διακινητές.

Για τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις είπε ότι στο δείπνο χθες συζητήθηκε η νέα στρατηγική ατζέντα και η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων και οι δυο χώρες ξοδεύουν πολλά για την άμυνα.

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια το ΕΛΚ και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο είτε στην άμυνα και την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα, τις θέσεις εργασίας και τον αγροτικό τομέα. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να μην γίνει σε καταστροφικό ρυθμό για τους αγρότες και να μην νιώσουν ότι απειλούνται. Κλείνοντας είπε ότι είμαστε ευγνώμονες για τους πολωνούς πυροσβέστες οι οποίοι ήταν εκεί να μας στηρίξουν και εξετάζουμε έναν μηχανισμό έτσι ώστε πολωνοί πυροσβέστες να είναι μόνιμα σταθμευμένοι για ένα διάστημα στην Ελλάδα. Τόνισε ακόμα ότι στον τουρισμό 1,3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι συζήτησαν για την μετανάστευση και την αποτελεσματική προστασία των συνόρων καθώς και οι δυο χώρες έχουν πολλές κοινές εμπειρίες και εγγύτητα απόψεων. Οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τόνισε. Τον ευχαρίστησε για την προστασία των νότιων και ανατολικών συνόρων της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και φέτος θα συνδράμει την Ελλάδα με πυροσβεστικά μέσα.

«Αν παραβιάζονται οι κυρώσεις προς τη Ρωσία από κάποιες χώρες θα πρέπει να διερευνηθεί»

Όσον αφορά στις κυρώσεις στη Ρωσία ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ΕΕ έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενωμένη στην στήριξή της στην Ουκρανία και είναι κάτι που δεν περίμενε η Ρωσία όταν επιτέθηκε ο 2022. Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη είμαστε μαζί και έχουμε ξεμπλοκάρει 50 δις για τα επόμενα χρόνια και υπάρχει η στρατιωτική βοήθεια σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο και περιλαμβάνει και την επιβολή σημαντικών κυρώσεων που παρακολουθούνται. Αν παραβιάζονται από κάποιες χώρες οι κυρώσεις θα πρέπει να διερευνηθεί. Στηρίζουμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε είτε τους τόκους είτε το αρχικό κεφάλαιο από ρωσικά χρήματα που είναι σε ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά να είναι νομικά σίγουρο ότι δεν θα αμφισβητηθεί νομικά».

Για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και τους εξοπλισμούς ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε δυο ηγέτες με νωπές λαϊκές εντολές για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και έχουμε συζητήσει πολύ για το μέλλον της Ευρώπης στην άμυνα».

Και πρόσθεσε: «Περιλαμβάνει όχι μόνο να επενδύει κάθε χώρα μεγάλα ποσά στην άμυνα αλλά πρέπει είπε να εξερευνήσουμε νέους δρόμους για την χρήση ευρωπαϊκής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Θεωρώ ότι συζήτηση για κοινό δανεισμό με ένα κοινό ταμείο για τις δαπάνες πρέπει να είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Έχουμε κοινές προκλήσεις όπως η αντιπυραυλική άμυνα και θα χρειαστούμε εμβληματικά προγράμματα που θα αναδείξουν ότι προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Όταν η τελευταία στρατηγική πυξίδα είχε σχεδιαστεί το 2019 κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα έχουμε ξανά πόλεμο στην Ευρώπη. Το 2024 δεν είναι 2019 τ δεδομένα έχουν αλλάξει και πιστεύω ότι οι νέες προκλήσεις για την ασφάλεια θα συζητηθούν στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Ίσως σας ενδιαφέρουν