Ν. Δένδιας: «Η Ελλάδα επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ινδία»

Η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στο 7ο ΟΝΝΕΔ Talks

Ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ήταν ο κεντρικός προσκεκλημένος του έβδομου ΟΝΝΕΔ Talks του δεύτερου κύκλου, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις μελών της ΟΝΝΕΔ και νέων σχετικά με τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας, τη θέση της στα διεθνή δρώμενα και τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία.

Τόνισε ότι «η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε μέσα σε ένα διάστημα 17 μηνών να εκπληρώσει προσδοκίες και να ρυθμίσει εκκρεμότητες μισού αιώνα». Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στις ερωτήσεις επεσήμανε: «Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από την οικονομική κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά δεν σταματάει εκεί.

Επεκτείνεται πέρα από την ανατολική Μεσόγειο, στον Κόλπο και πέρα και από τον Κόλπο στην Ινδία που είναι ήδη μέσα στο “στόχαστρο” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη κατανόηση στην περιοχή μας και πέρα του ορίζοντα χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρών που ασπάζονται το Διεθνές Δίκαιο, που καταλαβαίνουν τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια με παρόμοιο τρόπο».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας: «Όπου πρόβλημα, εκεί και η Τουρκία. Όπου σταθερότητα, όπου συνεννόηση, όπου Διεθνές Δίκαιο, εκεί και η Ελλάδα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε για το ίδιο ζήτημα: «Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προσλαμβάνει σιγά – σιγά ότι η Τουρκία από μια χώρα – άγκυρα για το ΝΑΤΟ, μετατρέπεται σε μια χώρα – πρόβλημα για το ΝΑΤΟ. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία, η οποία έχει γίνει αντικείμενο της τουρκικής τουλάχιστον λεκτικής επιθετικότητας, με σωρεία ύβρεων προσωπικά κατά του Προέδρου Μακρόν. Άλλες χώρες είναι πιο πίσω σε αυτό, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, δεν το έχουν προσλάβει στην έκτασή του. Και κατά συνέπεια υστερούν σε σχέση με την αντίδραση την οποία εκδηλώνουν απέναντι στο φαινόμενο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Όμως, θέλω να σας πω, παρατηρώντας αυτούς τους μήνες τα πράγματα, ο μέσος όρος, ο κοινός τόπος, έχει αλλάξει. Εξ’ αιτίας της τουρκικής στάσης όλο και περισσότερα κράτη προσλαμβάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα καταλαβαίνουμε κι εμείς».

Σχετικά με την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Βλέπετε πως το brand name “Ελλάδα” βρίσκεται σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο σήμερα. Από την προβληματική χώρα της Ευρώπης, γίναμε η χώρα – πρότυπο της Ευρώπης, η χώρα που ανέκαμψε, που δημιουργεί υποσχέσεις, που είναι χώρα που μπορεί να υποδεχτεί όχι μόνο επενδύσεις με τη στενή έννοια, αλλά και το καινούργιο και μια νέα αντίληψη των πραγμάτων».

Ίσως σας ενδιαφέρουν